16 Αυγ 2009

Η αντιπαράθεση με τη ΔΕΥΑΛ και τον κ δήμαρχο
για τον βιολογικό καθαρισμό Λαμίας

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας
Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
2231021007 6977261256
oikologoi-prasinoi-fthiotidas@gmail.com
Λαμία,10.8.2009

Η πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για τον Βιολογικό Καθαρισμό και οι αναφορές του δημάρχου κ Κοτρωνιά, που άφηνε διάφορες αιχμές, μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε περισσότερο τη συζήτηση, αν και δεν ήταν στις προθέσεις μας. Είναι φανερό ότι οι προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης στον Μαλιακό θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε να έχουμε γραπτά κάποια στοιχεία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.

Η ΔΕΥΑΛ μας απάντησε με έναν ντοσιέ, που περιέχει οκτώ φακέλους με 1.100 σελίδες. Στην πράξη μας είπε: πάρετε δέκα πέντε κιλά αρχείο και ψάξτε να βρείτε τα στοιχεία που ζητάτε. Επίσης, ο κ δήμαρχος θεώρησε κακόπιστο το έγγραφο, που του απευθύναμε, και την διάθεσή μας για ενημέρωση. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά ότι το ίδιο το έγγραφο και την απάντηση την έστειλε σε όλα τα κόμματα με διάφορες αιχμές και υπονοούμενα. Εμείς δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για το περιβάλλον. Διεκδικούμε όμως το δικαίωμα της ενημέρωσης χωρίς υπαινιγμούς και υπονοούμενα. Επειδή όμως ο κ δήμαρχος κοινοποίησε τόσο την επιστολή μας, όσο και την απάντησή του, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο.

Στο φάκελο της ΔΕΥΑΛ και την επιστολή του κ δημάρχου δεν πήραμε απαντήσεις για:
- Τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Βιολογικό
- Αν δέχεται ο Βιολογικός βιομηχανικά απόβλητα και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους
- Αν όλες οι περιοχές της πόλης της Λαμίας έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και αν όχι, ποιες είναι και πού διαθέτουν τα λύματά τους.

Μερικές παρατηρήσεις που απορρέουν από το αρχείο των 1100 σελίδων που πήραμε:
- Τόσο στην ΚΥΑ 106759/23.3.2000 περί «έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων του Δήμου Λαμίας» όσο και στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 περί «ανανέωσης και τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων» δεν αναφέρεται ότι οδηγούνται στην εγκατάσταση βιομηχανικά λύματα, εκτός μόνο από τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της ΒΙΠΕ Λαμίας και τα προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα των Δημοτικών Σφαγείων.

- Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΛ η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων (m3/d) για το 2007 ήταν 14.908 m3 και για το 2008 ήταν 16.885 m3. Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε για 11.830 m3/d (ΚΥΑ 105453/5.7.2006). Επομένως έχουμε μια μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων λυμάτων που υπερβαίνει κατά 126% την αντοχή του συστήματος για το 2007 και κατά 143% για το 2008. Για τους πρώτους 5 μήνες του 2009 η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων ανέρχεται σε 16.927 m3/d. Αντίστοιχες είναι και οι αποκλίσεις στο BOD5. Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για την ποιότητα της επεξεργασίας τη στιγμή που εμφανίζεται αυτή η απόκλιση;

- Η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται να συντηρεί και να φροντίζει, με ευθύνη και δαπάνες της, τον αγωγό διαθέσεως των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε όλο του το μήκος, για την αποφυγή δημιουργίας εναποθέσεων ουσιών, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, σηπτικές, οχληρές και αντιαισθητικές καταστάσεις. Άρα έχει υποχρέωση να έχει καθαρό τον αγωγό, τη Γερμανική Τάφρο εν προκειμένω, σε όλο το μήκος της.

- Σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται στην πρόβλεψη εφεδρικού μηχανισμού λειτουργίας του συστήματος για την υγιεινή διάθεση των υγρών αποβλήτων. Υπάρχει εφεδρικός μηχανισμός και πού οδηγούνται τα λύματα όταν το σύστημα είναι εκτός (λόγω βλάβης, λόγω εργασιών, διακοπής ρεύματος, λόγω καταιγίδας, κλπ); Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων του Μαρτίου, πού οδηγήθηκαν τα λύματα της πόλης;

- Αξίζει να επισημάνουμε αυτό που αναφέρεται στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 (σελ 19 της ΚΥA παρ ε2) “Απαιτείται ιδιαίτερη επιμέλεια στην τήρηση της ποιότητας εκροής, δεδομένου ότι η περιοχή προστατεύεται ως υπό ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000”. Ποια είναι η ιδιαίτερη επιμέλεια που ασκείται; Και αναφερόμαστε εδώ και στις υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου της ΝΑΦ

- Αναφέρεται στην ΚΥΑ ότι η κίνηση των βυτιοφόρων και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των βοθρολυμάτων να γίνεται με ευθύνη της ΔΕΥΑ Λαμίας και με σκοπό να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η όχληση των κατοίκων. Γίνεται κίνηση βυτιοφόρων τις απογευματινές και βραδινές ώρες προς το βιολογικό και γιατί; Είναι επαρκής ο έλεγχος των λυμάτων αυτών των βυτίων;

Επιπλέον ο κ δήμαρχος επιμένει ότι κάποιοι συσχέτισαν την κρίση του Μαρτίου – Απριλίου στον Μαλιακό με την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Εμείς ως απάντηση τον παραπέμπουμε στις αναφορές των επιστημόνων και των ΜΜΕ την χρονική εκείνη περίοδο, για τις οποίες τότε ο κ δήμαρχος τήρησε «σιγήν ιχθύος».

Δείτε παρακάτω αναλυτικότερα την απάντησή μας


---------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 6977261256



ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας
Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
2231021007 6977261256
oikologoi-prasinoi-fthiotidas@gmail.com


Η πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για τον Βιολογικό Καθαρισμό και οι αναφορές του δημάρχου κ Κοτρωνιά, που άφηναν διάφορες αιχμές, μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε περισσότερο τη συζήτηση, αν και δεν ήταν στις προθέσεις μας. Είναι φανερό ότι οι προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης στον Μαλιακό θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε να έχουμε γραπτά κάποια στοιχεία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.

Δείτε την επιστολή που στείλαμε στην ΔΕΥΑ Λαμίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας
Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
2231021007 6977261256
oikologoi-prasinoi-fthiotidas@gmail.com

ΠΡΟΣ:
Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας
1ο χιλ Λαμίας – Αθήνας
35100 Λαμία

Λαμία, 17.6.2009
Κύριε διευθυντή,

Προκειμένου να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης μας, σας παρακαλούμε να μας δώσετε:

1. Τις μετρήσεις ποιότητας επεξεργασμένων λυμάτων από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, αναλυτικά ανά μήνα κατά το έτος 2008 και τους μήνες του 2009.

2. Τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Βιολογικό

3. Τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους με τους οποίους λειτουργεί η Μονάδα και την άδεια διάθεσης των νερών και των λυμάτων του Βιολογικού

4. Την παραγόμενη ποσότητα και το χώρο διάθεσης της λυματολάσπης σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους

Να μας γνωρίσετε επίσης:
1. Αν δέχεστε βιομηχανικά απόβλητα και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους
2. Αν λειτουργείτε Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού και Λυμάτων.
3. Αν όλες οι περιοχές της πόλης της Λαμίας έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και αν όχι, ποιες είναι και πού διαθέτουν τα λύματά τους

Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας εντός των προθεσμιών που ορίζονται από το σχετικό Νόμο και τη Συνθήκη του Aarhus


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Συνήγορο του Πολίτη
Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα (περιοχή Χίλτον)


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 6977261256


Πολλές φορές βλέπουμε δεκάδες, εκατοντάδες σελίδες τυπωμένου χαρτιού χωρίς σχεδόν καμιά ή με ελάχιστη γνώση/πληροφορία. Η γνώση και η πληροφορία γίνεται πιο λειτουργική, διεισδυτική και χρήσιμη σε όσο λιγότερες σελίδες αναλύεται. Δηλαδή, όταν δεν πλατειάζει -με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία. Εκτός κι αν γίνεται σκόπιμα. “Ουκ εν τω πολλώ το εύ” κύριοι της ΔΕΥΑΛ, κύριε δήμαρχε. Μας απαντήσατε με ένα ντοσιέ, που περιέχει οκτώ φακέλους με 1.100 σελίδες. Στην πράξη μας είπατε: πάρετε δέκα πέντε κιλά αρχείο και ψάξτε να βρείτε τα στοιχεία που ζητάτε.

Ιδού η απάντηση του κ δημάρχου.

Δ.Ε.Υ.Α.Λ. Λαμία 15 Ιουλίου 2009
Αριθμ. Πρωτ.:2529/Ε

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Προς τα κόμματα :
ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ “ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”
ΛΑΜΙΑΣ ΝΟΔΕ Φθιώτιδας
“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ”
Ν.Ε. Φθιώτιδας
“ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ”
Ν.Ε. Φθιώτιδας
“ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”
Ν.Ε. Φθιώτιδας
“ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ”
Ν.Ε. Φθιώτιδας
“ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ”
Π.Κ. Φθιώτιδας

Με αφορμή την από 17-6-2009 επιστολή του κόμματος “ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ” με την οποία ζητούνται λεπτομερή στοιχεία για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας και επειδή θεωρούμε ότι όλα τα κόμματα έχουν την ίδια ευαισθησία και αγωνία για το περιβάλλον, σας αποστέλλουμε τις ετήσιες εκθέσεις λειτουργίας περίληψη των οποίων (αναλύσεις κλπ) στέλνονται και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας θέτουμε υπόψη τα παρακάτω :

Η Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αστικών Αποβλήτων (Βιολογικός Καθαρισμός) λειτουργεί αδιάκοπα και αποτελεσματικά από το 1995 όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε διαθέτει το συγκεκριμένο γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις εξελίσσονται και βελτιώνονται σύμφωνα με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και τους περιβαλλοντικούς όρους.
Ήδη σαν μέρος του προϋπάρχοντος σχεδιασμού και όχι με αφορμή οποιοδήποτε γεγονός ή καταγγελία έχει υποβληθεί αίτημα στο ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠ.ΧΩ.Δ.Ε. επέκτασης της δυναμικότητας της μονάδας που αποτελεί συνέχεια του έργου βελτίωσης ύψους 1,2 εκ. Ευρώ που αποπερατώθηκε προ έτους στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής.
Το παραπάνω αίτημα επέκτασης έχει πλήρη ωριμότητα, μελέτη, αδειοδοτήσεις, πιστοποίηση και τεκμηρίωση.

«Βιομηχανικά απόβλητα» δεν δέχεται ο Βιολογικός Καθαρισμός της Λαμίας από καμία βιομηχανία. Δέχεται επεξεργασμένα απόβλητα, τόσο από την ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας με αγωγό μεταφοράς, όσο και από μεμονωμένες εταιρείες με βυτιοφόρα. Τα απόβλητα αυτά, μικρής ποσότητας, έχουν κατά κανόνα μικρότερο ρυπαντικό φορτίο από τα βοθρολύματα, ελέγχονται κατά την είσοδό τους και η αποδοχή ή μη γίνεται από το ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της Δ.Ε.Υ.Α.Λαμίας με γνώμονα την προστασία τόσο της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού όσο και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας διαθέτει σύγχρονο χημικό εργαστήριο στο οποίο πραγματοποιούνται εκατοντάδες μετρήσεις ανά έτος, τόσο του πόσιμου νερού όσο και των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού. Επιπλέον συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για κάποιες επιπλέον μετρήσεις του πόσιμου νερού, ενώ βέβαια ισχύουν οι αρμοδιότητες πραγματοποίησης αναλύσεων των Υπηρεσιών τόσο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όσο και του ΥΠ.ΧΩ.Δ.Ε.
Με την αποπεράτωση των πρόσφατων έργων που είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι εντός σχεδίου περιοχές της Λαμίας (και αρκετές εκτός σχεδίου περιοχές) διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και μάλιστα στην συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, σύγχρονα χωριστά δίκτυα, ενώ η υποχρέωση της πολιτείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για τους οικισμούς σαν την Λαμία η ύπαρξη δικτύων αποχέτευσης σε ποσοστό τουλάχιστον στο 70% της πόλης.

Ο Δήμος Λαμιέων από τη δεκαετία του 80 υπήρξε πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό έργο που επί δεκαπέντε χρόνια προστατεύει το περιβάλλον και τον Μαλιακό Κόλπο. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται αδιάκοπα (έργα 24.000.000,00 € στην τελευταία επταετία) τόσο στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και των δικτύων όσο και στην ποιότητα και την επάρκεια του πόσιμου νερού.

Όσον αφορά το πρόσφατο φαινόμενο στον Μαλιακό Κόλπο το οποίο μας θέτει όλους σε εγρήγορση, σημειώνω ότι κανένας κρατικός ή ερευνητικός ή άλλος επιστημονικός φορέας το συνέδεσε με την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.
Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί η επίσημη απαντητική επιστολή του ΕΛΚΕΘΕ την οποία σας επισυνάπτουμε.

Πιστεύοντας ότι υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες και τις δραστηριότητές τους είναι η τεκμηριωμένη ενημέρωσή τους για τόσο σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή, και την οικονομική τους, καλώ οποιονδήποτε έχει αντίθετα στοιχεία να τα θέσει υπόψη όλων μας, φορείς και επιστήμονες.

Τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας και εγώ είμαστε στη διάθεσή σας για ενημέρωση και επίλυση οποιασδήποτε απορίας σας.

Βέβαιος ότι εργαζόμαστε για το κοινό καλό,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.
Γεώργιος Κοτρωνιάς Δήμαρχος Λαμίας

Κύριε δήμαρχε,
Ξέρουμε ότι όταν κάποιος σου κάνει ένα έγγραφο, ή το θεωρείς καλόπιστο και του απαντάς ευγενικά, όπως σου απευθύνεται, ή το θεωρείς κακόπιστο και κοινοποιείς, τόσο την επιστολή όσο και την απάντηση, σε όλους με διάφορες αιχμές και υπονοούμενα για τον αποστολέα “… επειδή θεωρούμε ότι όλα τα κόμματα έχουν την ίδια ευαισθησία και αγωνία για το περιβάλλον”.

Δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για το περιβάλλον. Διεκδικούμε όμως το δικαίωμα της ενημέρωσης χωρίς υπαινιγμούς και υπονοούμενα. Εσείς όμως έχετε και τον τίτλο του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ. Για το λόγο αυτόν, αν θέλετε, έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από σας. Επειδή όμως κοινοποιήσατε τόσο την επιστολή μας, όσο και την απάντησή σας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο.

Λέμε λοιπόν ότι δεν μας απαντάτε στις 1100 σελίδες σας για:

- Τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Βιολογικό
Πόσους εργαζόμενους και ποιες ειδικότητες απασχολεί η ΔΕΥΑΛ. Είναι κατά αποκλειστικότητα εργαζόμενοι στο βιολογικό καθαρισμό ή απασχολούνται και σε άλλα τμήματα της ΔΕΥΑΛ και σε ιδιωτικές εταιρείες και ποιες; Σύμφωνα με τα κείμενα, για τη σωστή λειτουργία της μονάδας απαιτούνται τακτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, επίβλεψη χειρισμών από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και μόνιμη απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση της εγκατάστασης. Αυτά έχουν να κάνουν και με τις βάρδιες αλλά και τις ώρες που δέχεται βοθρολύματα η μονάδα.

- Αν δέχεστε βιομηχανικά απόβλητα και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους
Δέχεστε, για παράδειγμα, εργοστασιακά – βιομηχανικά λύματα εταιρείας, η οποία λειτουργεί στην Αταλάντη (ένα από τα πιο σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής απορρυπαντικών στην Ελλάδα). Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πηγαίνει τα λύματα στον βιολογικό της Αταλάντης ή της Μαλεσίνας και προτιμά να τα φέρνει στη Λαμία; Υπάρχει ή όχι αλληλογραφία με την εταιρεία επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιών, που λειτουργεί κοντά στο Αυλάκι, και γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται αυτή η αλληλογραφία επίσης στα στοιχεία που μας στείλατε; Ποιες ώρες δέχεστε τα λύματα των εργοστασίων; Όλες τις ώρες;

- Αν όλες οι περιοχές της πόλης της Λαμίας έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και αν όχι, ποιες είναι και πού διαθέτουν τα λύματά τους.
Μιλάτε για τη Γερμανική Τάφρο, αλλά ποια λύματα πέφτουν σ’ αυτή και ποιος την ελέγχει; Δέχεται λύματα του Ξηριά, του Εσχατορέματος της Λαμίας και ποιων άλλων; Δεν έχει καμιά ευθύνη γι’ αυτό ο δήμος της Λαμίας; Η περιοχή δεν ανήκει στο δήμο;

Μερικές παρατηρήσεις που απορρέουν από το αρχείο των 1100 σελίδων που μας στείλατε:
- Τόσο στην ΚΥΑ 106759/23.3.2000 «έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων του Δήμου Λαμίας» όσο και στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 «ανανέωσης και τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων» δεν αναφέρεται ότι οδηγούνται στην εγκατάσταση βιομηχανικά λύματα. Αναφέρεται μόνο ότι δέχεται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της ΒΙΠΕ Λαμίας και τα προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα των Δημοτικών Σφαγείων (σελ 4 της ΚΥΑ).

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης έγινε με βάση τα παρακάτω δεδομένα για το σύνολο των εισερχομένων αστικών λυμάτων (σελ 5 της ΚΥΑ 105453/5.7.06):
Παρούσα φάση Α’ φάση Β’ φάση
Ισοδύναμος πληθυσμός (κάτοικοι) 57000 66700 93250
Μέση ημερήσια παροχή (m3/d) 11830 11560 20500
Ημερήσια παροχή βοθρολυμάτων (m3/d) 90 45
BOD5 (kg/d) 3430 3335 5600
Αιωρούμενα στερεά (kg/d) 3190 4430 6910
Ολικό Άζωτο (kg/d) 762 735 1150
Φωσφόρος (kg/d) 101 114 200

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας στείλατε, η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων (m3/d) για το 2007 ήταν 14.908 m3 και για 2008 ήταν 16.885 m3. Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε για 11.830 m3/d. Επομένως έχουμε μια μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων λυμάτων που υπερβαίνουν κατά 126% την αντοχή του συστήματος για το 2007 και κατά 143% για το 2008. Για τους πρώτους 5 μήνες του 2009 η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων ανέρχεται σε 16.927 m3/d. Αντίστοιχες είναι και οι αποκλίσεις στο BOD5. Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για την ποιότητα της επεξεργασίας τη στιγμή που εμφανίζεται αυτή η απόκλιση;

- Η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται να συντηρεί και να φροντίζει με ευθύνη και δαπάνες της τον αγωγό διαθέσεως των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε όλο του το μήκος, για την αποφυγή δημιουργίας εναποθέσεων ουσιών, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, σηπτικές, οχληρές και αντιαισθητικές καταστάσεις (απόφαση 4441/6.6.08 της ΝΑΦ). Άρα είσαστε υποχρεωμένοι να έχετε καθαρό τον αγωγό, τη Γερμανική Τάφρο εν προκειμένω, σε όλο της το μήκος

- Σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται στην πρόβλεψη εφεδρικού μηχανισμού λειτουργίας του συστήματος για την υγιεινή διάθεση των υγρών αποβλήτων (στην ίδια παραπάνω απόφαση της ΝΑΦ). Υπάρχει εφεδρικός μηχανισμός και πού οδηγούνται τα λύματα όταν το σύστημα είναι εκτός (λόγω βλάβης, λόγω εργασιών, διακοπής ρεύματος, απεργιών της ΔΕΗ, λόγω καταιγίδας κλπ); Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων του Μαρτίου πού οδηγήθηκαν τα λύματα της πόλης;

- Αξίζει να επισημάνουμε αυτό που αναφέρεται στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 (σελ 19, παρ ε2) “Απαιτείται ιδιαίτερη επιμέλεια στην τήρηση της ποιότητας εκροής, δεδομένου ότι η περιοχή προστατεύεται ως υπό ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000” Ποια είναι η ιδιαίτερη επιμέλεια που ασκείται; Και αναφερόμαστε εδώ και στις υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου της ΝΑΦ.

- Αναφέρεται επίσης στην ΚΥΑ, η κίνηση των βυτιοφόρων και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των βοθρολυμάτων να γίνεται με ευθύνη της ΔΕΥΑ Λαμίας και με σκοπό να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η όχληση των κατοίκων. Γίνεται κίνηση βυτιοφόρων τις απογευματινές και βραδινές ώρες προς το βιολογικό και γιατί; Είναι επαρκής ο έλεγχος των λυμάτων αυτών των βυτίων;

- Επιπλέον ο κ δήμαρχος επιμένει ότι κάποιοι συσχέτισαν την κρίση του Μαρτίου – Απριλίου στον Μαλιακό με την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Εμείς ως απάντηση τον παραπέμπουμε στις αναφορές των επιστημόνων και των ΜΜΕ την χρονική εκείνη περίοδο, για τις οποίες τότε ο κ δήμαρχος τήρησε “σιγήν ιχθύος”.

“Τα αίτια του μαζικού θανάτου ψαριών στον κλειστό κόλπο της Φθιώτιδας δίχασαν επιστημονικό κόσμο και τοπικούς παράγοντες, ωστόσο όλα κατατείνουν ότι οι πηγές ρύπανσης είναι πολλαπλές, όπως αποδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά αζώτου και φωσφόρου που εντοπίστηκαν στα ύδατα”. “Το άζωτο περιλαμβάνεται στα αστικά λύματα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν υπόκεινται στην ανάλογη επεξεργασία στους βιολογικούς καθαρισμούς της περιοχής” έλεγαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα αστικά λύματα είναι μια ακόμη πηγή φωσφόρου και αζώτου, έλεγε ο κ. Κουκάρας. “Όταν ο βιολογικός καθαρισμός δεν διαθέτει τριτοβάθμια επεξεργασία αλλά μόνο δευτεροβάθμια, δεν απομακρύνει από τα λύματα το άζωτο και το φώσφορο, αλλά απλώς τα διασπά” τόνιζε.

Αυτά είναι από τα δημοσιεύματα της εποχής της κρίσης του Μαλιακού

Κύριε δήμαρχε, ό,τι και να μας πείτε, εμείς δεν θα πάψουμε να φωνάζουμε ότι στον Μαλιακό πρέπει να οδηγούνται καθαρά τα λύματα της πόλης της Λαμίας και όλων των παράκτιων οικισμών. Είναι υποχρέωσή μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θάλασσα ζωντανή

Δείτε την νέα απάντηση του κ δημάρχου

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 11 Αυγούστου 2009

ΠΡΟΣ: ΜΜΕ

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμαρχος Λαμιέων & Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, με αφορμή την ανακοίνωση αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του εκπροσώπου των ΄΄Οικολόγων Πράσινων΄΄ κ. Στεφ.Σταμέλλου έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Πιστεύω, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας ως βήμα για να εξασφαλίσουν την προβολή και την δημοσιότητα τους. Αυτό κατά το διάστημα των Ευρωεκλογών έγινε ανεκτό για να μην οξυνθεί το πολιτικό κλίμα.
Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσα, ότι απέστειλα σε όλα τα πολιτικά Κόμματα τα καθημερινά στοιχεία μετρήσεων και λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού των τελευταίων χρόνων, τονίζοντας, ότι η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ικανοποιητική και μέσα στις προδιαγραφές.
Έκανα σαφές , ότι για μας το θέμα έχει λήξει και ζήτησα από όποιον έχει στοιχεία περί του αντιθέτου να τα προσκομίσει , διαφορετικά η συνέχιση και ανακύκλωση ενός ανύπαρκτου θέματος , βλάπτει το κύρος της επιχείρησης , το μέλλον των εργαζομένων και θα προχωρήσουμε σε κάθε πρόσφορη ενέργεια που θα τα προστατεύσει .
Στη συνέχεια ο κ. Σταμέλλος ενεργώντας ως εκπρόσωπος Πολιτικού Κόμματος έστειλε νέα επιστολή στην οποία τις δικές του απορίες και ερωτήματα (αφού δηλώνει μη ειδικός) τις εμφανίζει σαν πιθανή δυσλειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.
Μάλιστα έκανε δηλώσεις σε Μέσα Ενημέρωσης με τις οποίες προσπαθεί να εμπλέξει την μόλυνση του Μαλιακού με την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού . Ζήτησα αντίγραφο των δηλώσεων και ως ΔΣ της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας θα προβούμε σε όποια ενέργεια χρειαστεί προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και το κύρος της επιχείρησης .
Πάντως για τελευταία φορά ενημερώνω, ότι για το Βιολογικό Καθαρισμό Λαμίας εκτός των συνεχών ελέγχων έγιναν και δύο (2) έλεγχοι ανεξάρτητων αρχών .
1) Η μια το 2008 από τμήμα του ΕΛΚΕΘΕ που ασχολήθηκε με την ποιότητα των ποταμών της Ελλάδας και με αφορμή μια φράσης’’….που δέχεται τα επεξεργασμένα λύματα του Βιολογικού καθαρισμού Λαμίας…’’, έγινε σημαία παραπληροφόρησης. Φράση που ο ίδιος ο συντάκτης της ανακάλεσε σε νεώτερη επιστολή του . Από αυτή την μέτρηση αποσιωπήθηκαν ότι το BOD5 ήταν 4,77mg/l με όριο τα 25mg/l . Πως λοιπόν ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν λειτουργεί;
2) Οι ψαράδες της περιοχής , τον Μάρτιο του 2009 έστειλαν δείγματα σε εξωτερικό εργαστήριο, το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στην ημερίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας . Τιμή COD 5mg/l ενώ η Κ.Υ.Α. προβλέπει < 90 mg/l.
Αυτά φτάνουν για να σταματήσουν την παραπληροφόρηση .

Βεβαίως για μας προκύπτουν απορίες :
1) Από ποιο δείγμα δικό του προκύπτει, ότι δεν λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός; Τον καλούμε να μας το καταθέσει. Αν ενδιαφερόταν θα έπρεπε όχι να ρωτάει και να εκφράζει απορίες αλλά να δώσει περίπου 100 ΕΥΡΩ και να πάει σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο και να κάνει όχι μια αλλά 10 μετρήσεις.
2) Ο ποταμολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ.Χατζηνικολάου σε απαντητική επιστολή, αυτοαναιρείται και ανασκευάζει τα όσα αρχικά έγραφε .
3) Το κείμενο του κ.Σταμέλλου είναι γεμάτο ανακρίβειες( 43% και όχι 143% όπως αναγράφεται είναι το επιπλέον φορτίο), άραγε είναι λάθος ή σκόπιμο λάθος;
4) Οι 1100 σελίδες που του παραδόθηκαν και τις οποίες ειρωνεύεται, αποδεικνύουν ότι το μόνο που δεν μπορεί να ισχυριστεί είναι ότι δεν λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός Λαμίας.

Όμως, επειδή το θέμα είναι εξειδικευμένο, και όπως ομολογεί ο κ. Σταμέλλος δεν είναι ειδικός , τον καλούμε λοιπόν, αύριο Τετάρτη 12 Αυγούστου, το πρωί με όποιον ειδικό επιστήμονα της εμπιστοσύνης του επιθυμεί να έρθει στην Δ.Ε.Υ.Α.Λ. για την επίλυση κάθε απορίας του. Αν δεν έρθει, αυτό για μας θα σημαίνει κακοπιστία και πολιτική σκοπιμότητα».

Από το Γραφείο Τύπου

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε νέα απάντηση στη ΔΕΥΑΛ και τον κ δήμαρχο

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας
oikologoi-prasinoi-fthiotidas@gmail.com

Λαμία,11.8.2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ασκώντας το δικαίωμα στην ενημέρωση, απευθύναμε έγγραφη επιστολή στην ΔΕΥΑΛ, με την οποία ζητούσαμε ορισμένα στοιχεία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης της Λαμίας. Ο κ δήμαρχος εκτιμώντας πιθανόν ως κακόπιστη την επιστολή φρόντισε να τη σχολιάσει στο δημοτικό συμβούλιο με αιχμές και υπονοούμενα εναντίον μας, ενώ απουσιάζαμε, κοινοποιώντας και την επιστολή μας και την απάντησή του στα άλλα κόμματα και στα ΜΜΕ της πόλης μας. Την ατζέντα λοιπόν την άνοιξε ο κ δήμαρχος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είχαν καμιά πρόθεση να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση. Η σημερινή του απάντηση(11/8), την οποία επισυνάπτουμε, προκαλεί, με τον τρόπο της, και αφήνει περιθώρια απειλών για την πολιτική μας δράση. Ελπίζουμε να μην ερμηνεύουμε σωστά το περιεχόμενο, το οποίο αφήνουμε στην κρίση του καθένα

Επιμένουμε ότι ζητήσαμε και δεν πήραμε απάντηση για πολλά, από τη ΔΕΥΑΛ και τον κ δήμαρχο:
- Και ρωτάμε λοιπόν ξανά τον κ δήμαρχο. Πόσοι εργαζόμενοι και ποιων ειδικοτήτων απασχολούνται στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας;
- Ρωτάμε: Δέχεται βιομηχανικά απόβλητα ο Βιολογικός και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους; Δέχεται, για παράδειγμα, εργοστασιακά – βιομηχανικά λύματα εταιρείας, η οποία λειτουργεί στην Αταλάντη (ένα από τα πιο σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής απορρυπαντικών στην Ελλάδα). Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πηγαίνει τα λύματα στον βιολογικό της Αταλάντης ή της Μαλεσίνας και προτιμά να τα φέρνει στη Λαμία; Υπάρχει ή όχι αλληλογραφία με την εταιρεία επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιών, που λειτουργεί κοντά στο Αυλάκι, και γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται αυτή η αλληλογραφία στα στοιχεία που μας έχουν σταλεί; Ποιες ώρες δέχεται τα λύματα των εργοστασίων; Όλες τις ώρες;
- Ρωτάμε: Ποιες περιοχές της πόλης της Λαμίας δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και πού διαθέτουν τα λύματά τους. Πολλές φορές λέμε ότι τα μελανά λύματα που μυρίζουν δεν είναι του βιολογικού αλλά της Γερμανικής Τάφρου, στην οποία πέφτει ο αγωγός του βιολογικού. Ποια λύματα δέχεται η Γερμανική Τάφρος και ποιος την ελέγχει; Δέχεται λύματα του Ξηριά; του Εσχατορέματος της Λαμίας και ποιων άλλων;

Επιμένουμε στις παρατηρήσεις μας, που απορρέουν από το αρχείο των 1100 σελίδων που μας έστειλε η ΔΕΥΑΛ, και στις οποίες δεν απαντάει ο κ δήμαρχος:
- Τόσο στην ΚΥΑ 106759/23.3.2000 «έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων του Δήμου Λαμίας» όσο και στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 «ανανέωσης και τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων» δεν αναφέρεται ότι οδηγούνται στην εγκατάσταση βιομηχανικά λύματα. Αναφέρεται μόνο ότι δέχεται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της ΒΙΠΕ Λαμίας και τα προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα των Δημοτικών Σφαγείων (σελ 4 της ΚΥΑ).

Σε ότι αφορά τα λύματα, οι παρατηρήσεις μας αφορούν στα στοιχεία που μας έστειλε η ΔΕΥΑΛ και στα ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ, με το σχεδιασμό και τις δυνατότητες της Εγκατάστασης από τη μια, και το εισερχόμενο φορτίο από την άλλη, και μάλιστα τη μέση ημερήσια παροχή και ανά μήνα. Μπορεί να είναι λάθος η έκφραση «που υπερβαίνουν κατά 143% την αντοχή του συστήματος» αντί του σωστού «που υπερβαίνουν κατά 43%». Εννοείται ότι η Εγκατάσταση δέχεται σήμερα φορτίο, κι εσείς το αποδέχεστε, τουλάχιστον 50% πάνω από την ποσότητα που μπορεί να επεξεργαστεί. Σκεφτείτε ότι είναι μέρες, ή μήνες, που αυτή η απόκλιση αγγίζει και το 100%. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία σας και για το BOD5. Ρωτάμε: Καταφέρνει να επεξεργάζεται ΠΛΗΡΩΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ όλο αυτό το φορτίο η Εγκατάσταση; Αν ναι, πρέπει να μιλάμε για αστοχία του μελετητή και του κατασκευαστή.

Αν θα μπορούσαμε, ή θα έπρεπε, να απευθυνθούμε σε ιδιωτικό εργαστήριο να ελέγξει την ποιότητα των εξερχομένων λυμάτων του βιολογικού, που λέει ο κ δήμαρχος, λέμε ότι ναι, έχουμε απευθυνθεί σε ιδιωτικό εργαστήριο. Ελπίζουμε να προχωρήσει άμεσα η συνεργασία μας μαζί του.
- Η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται να συντηρεί και να φροντίζει με ευθύνη και δαπάνες της τον αγωγό διαθέσεως των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε όλο του το μήκος, για την αποφυγή δημιουργίας εναποθέσεων ουσιών, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, σηπτικές, οχληρές και αντιαισθητικές καταστάσεις (απόφαση 4441/6.6.08 της ΝΑΦ). Ρωτάμε: Καθαρίζει η ΔΕΥΑΛ τον αγωγό, τη Γερμανική Τάφρο δηλαδή, σε όλο της το μήκος;
- Σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται στην πρόβλεψη εφεδρικού μηχανισμού λειτουργίας του συστήματος για την υγιεινή διάθεση των υγρών αποβλήτων (στην ίδια παραπάνω απόφαση της ΝΑΦ). Ρωτάμε: Υπάρχει εφεδρικός μηχανισμός και πού οδηγούνται τα λύματα όταν το σύστημα είναι εκτός (λόγω βλάβης, λόγω εργασιών, διακοπής ρεύματος, απεργιών της ΔΕΗ, λόγω καταιγίδας κλπ); Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων του Μαρτίου πού οδηγήθηκαν τα λύματα της πόλης;
- Αξίζει να επισημάνουμε αυτό που αναφέρεται στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 (σελ 19, παρ ε2) “Απαιτείται ιδιαίτερη επιμέλεια στην τήρηση της ποιότητας εκροής, δεδομένου ότι η περιοχή προστατεύεται ως υπό ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000” Ρωτάμε: Ποια είναι η ιδιαίτερη επιμέλεια που ασκείται; Και απευθυνόμαστε εδώ και στις Υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου της ΝΑ Φθιώτιδας, από τις οποίες θα περιμένουμε απάντηση.
- Αναφέρεται επίσης στην ΚΥΑ, η κίνηση των βυτιοφόρων και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των βοθρολυμάτων να γίνεται με ευθύνη της ΔΕΥΑ Λαμίας και με σκοπό να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η όχληση των κατοίκων. Ρωτάμε: Γίνεται κίνηση βυτιοφόρων τις απογευματινές και βραδινές ώρες προς το βιολογικό και γιατί; Είναι επαρκής ο έλεγχος των λυμάτων αυτών των βυτίων; Υπάρχει στη βραδινή βάρδια χημικός;
- Επιπλέον ο κ δήμαρχος επιμένει ότι κάποιοι συσχέτισαν την κρίση του Μαρτίου – Απριλίου στον Μαλιακό με την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Εμείς ως απάντηση τον παραπέμψαμε στις αναφορές των επιστημόνων και των ΜΜΕ την χρονική εκείνη περίοδο, για τις οποίες τότε ο κ δήμαρχος τήρησε “σιγήν ιχθύος”. “Τα αίτια του μαζικού θανάτου ψαριών στον κλειστό κόλπο της Φθιώτιδας δίχασαν επιστημονικό κόσμο και τοπικούς παράγοντες, ωστόσο όλα κατατείνουν ότι οι πηγές ρύπανσης είναι πολλαπλές, όπως αποδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά αζώτου και φωσφόρου που εντοπίστηκαν στα ύδατα”. “Το άζωτο περιλαμβάνεται στα αστικά λύματα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν υπόκεινται στην ανάλογη επεξεργασία στους βιολογικούς καθαρισμούς της περιοχής” έλεγαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα αστικά λύματα είναι μια ακόμη πηγή φωσφόρου και αζώτου, έλεγε ο κ. Κουκάρας. “Όταν ο βιολογικός καθαρισμός δεν διαθέτει τριτοβάθμια επεξεργασία αλλά μόνο δευτεροβάθμια, δεν απομακρύνει από τα λύματα το άζωτο και το φώσφορο, αλλά απλώς τα διασπά” τόνιζε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε το δήμο και τις επιχειρήσεις του. Δεν είπαμε εμείς ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Λαμίας είναι ο υπεύθυνος για την κρίση του Μαλιακού. Και ούτε μας ενδιαφέρει άμεσα η αιτία του θανάτου των ψαριών. Οι αναφορές μας είναι στο «εκρηκτικό μίγμα» και τη συσσώρευση λυμάτων από διάφορες πηγές στον κόλπο, που απειλούν άμεσα τον Μαλιακό και τη ζωή στη θάλασσα. Μέσα στις πηγές αυτές είναι και τα αστικά λύματα των πόλεων, των παράκτιων οικισμών του Μαλιακού και των παρόχθιων οικισμών του Σπερχειού. Είπαμε ότι ο Σαρωνικός, που ήταν χαβούζα, καθάρισε με τη σωστή λειτουργία του βιολογικού της Ψυττάλειας. Είπαμε ότι ο κ Κοτρωνιάς ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας έχει πολιτική ευθύνη για την μη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών της Στυλίδας και των Σπερχειάδας – Μακρακώμης καθώς και για τη μη κατασκευή βιολογικών στις κωμοπόλεις του Μαλιακού και όχι μόνο.

Κύριε δήμαρχε,
Όπως καταλαβαίνετε οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων δεν έχουν ανάγκη προβολής, ούτε φιλοδοξούν σε τίποτα από αυτά που υπονοείτε. Η πορεία του καθένα μας στην πόλη αυτή είναι γνωστή. Και αυτό που προσπαθούν τα μέλη μας να κάνουν είναι αυτό που τους λέει η φωνή της συνείδησής τους και τίποτα περισσότερο. Η συνείδησή μας δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό, ούτε κουκουλώματα. Στο Μαλιακό τελικά δεν πρέπει να οδηγούνται καθόλου λύματα της πόλης της Λαμίας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζωή στη θάλασσα. Ζητάμε από σας να σεβαστείτε το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων και τα μέλη του, όπως σεβαστήκαμε κι εμείς το θεσμικό σας ρόλο σε όλες τις μέχρι τώρα επικοινωνίες μας μαζί σας. Ζητάμε να απαντήσετε στα ερωτήματά μας γραπτά και αυτό το δικαίωμα μας το παρέχει η σχετική νομοθεσία, την οποία γνωρίζετε.