19 Σεπ 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ οι πολίτες του κόσμου απαιτούν μέτρα για το κλίμα




ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
οι πολίτες του κόσμου απαιτούν μέτρα για το κλίμα
Λαμία, 18.9.2014
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουμε στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ των πολιτών του κόσμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή τη Συνδιάσκεψη Κορυφής που θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου.
Με πρωτοβουλίες
της η Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων της μεγαλύτερης έρευνας για το κλίμα από τον ΟΗΕ στην αρχή της χρονιάς και με βάση το δεδομένο ότι η συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης απέτυχε, οργανώνει εκτάκτως και επειγόντως αυτή τη συνάντηση των ηγετών των χωρών στην Νέα Υόρκη, με σκοπό να πιεστούν ώστε να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Το πρόβλημα είναι γνωστό: οι εκπομπές CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου θα αλλάξουν δραματικά το πώς και το πού θα ζουν οι άνθρωποι τις ερχόμενες δεκαετίες. Εξίσου καλά γνωρίζουμε, και η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα με τη συμμετοχή προέδρων κρατών και Διεθνών Οργανισμών τονίζει, πως χρειαζόμαστε έναν μετασχηματισμό των οικονομιών μας εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα και ότι ο μετασχηματισμός αυτός όχι μόνο δεν πρόκειται να μας κοστίσει ακριβά αλλά μάλλον είναι και η οικονομικά εύλογη επιλογή.

Οι πολίτες του κόσμου ενώνονται σε ένα νέο διεθνές κίνημα για να απαιτήσουν αυτό που λείπει: τη βούληση και την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στην ιστορική τους ευθύνη και να κάνουν αυτό που χρειάζεται. Έτσι χιλιάδες οργανώσεις και φορείς συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σε κάθε χώρα του  πλανήτη. Σε πολλές πόλεις του κόσμου οργανώνονται πορείες, με μεγαλύτερη αυτή στην Νέα Υόρκη, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ζητήσει προσωπικά απ’ τους ηγέτες των χωρών να ετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα με δεσμεύσεις της κάθε χώρας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Σημαντικές δεσμεύσεις σ’ αυτό το στάδιο θα χαράξουν τα επόμενα βήματα και για την επόμενη συνάντηση των ηγετών του κόσμου,  που θα γίνει ξανά τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Νέα Υόρκη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι.

Στα πλαίσια αυτά, οι δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν υποχρέωση να ετοιμάσουν ένα αντίστοιχο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια και τους δήμους δηλώνοντας την πρόθεσή τους να βάλουν σε προτεραιότητα τους παγκόσμιους αυτούς στόχους για καθαρές πράσινες μορφές ενέργειας.