29 Μαρ 2010

Η βόρεια παράκαμψη της Λαμίας
είναι μια εναλλακτική λύστη για τον Ε65

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
oikologoiprasinoifthiotidas@gmail.com

Λαμία, 29.3.2010

Η βόρεια παράκαμψη της Λαμίας είναι μια εναλλακτική λύση για τον Ε65
Είναι ακόμα καιρός να γίνει αλλαγή της χάραξης του αυτοκινητόδρομου

Πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας δεικνύει ότι το θέμα της χάραξης του Ε65 μέσα στην κοιλάδα του Σπερχειού είναι “υπό συζήτηση”, αν αληθεύουν τα όσα αναφέρει. Το κατασκευαστικό κόστος, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της “εθνικής συμμετοχής” αλλά και το γεγονός ότι μπαίνουμε πλέον σε μια εποχή ακριβής χρήσης του αυτοκινήτου και ότι στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις μπορεί σε λίγα χρόνια να συμφέρει το τρένο, κάνουν την παραχωρησιούχο Κοινοπραξία να αναζητά διάφορες λύσεις. Μια από αυτές είναι και η αλλαγή της χάραξης για τη μείωση των χιλιομέτρων και των γεφυρών.

Το συμπέρασμα είναι ότι όλα ανάγονται στο οικονομικό κόστος. Για το περιβαλλοντικό κόστος δεν νοιάζεται κανείς. Η αειφορία και η προστασία των προστατευόμενων περιοχών, η προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η τύχη του ποταμού αλλά και των ρεμάτων και των χειμάρρων που θα δεχτούν σημαντικές πιέσεις με τις αμμοληψίες, η μελλοντική επιβάρυνση της πόλης της Λαμίας δεν θέτονται ως παράμετροι για να συζητηθούν.

Αν, όπως λένε, ο αυτοκινητόδρομος σηκωθεί από ένα μέχρι δεκαπέντε μέτρα σε όλο το μήκος των 16 χιλιομέτρων μέσα στον κάμπο, σκεφθείτε τι ποσότητες αδρανών υλικών θα χρειαστούν και τι τσιμέντα θα πέσουν. Από μόνο του αυτό το γεγονός θα φέρει πλήρη αναστάτωση στην κοιλάδα και στο οικοσύστημα, θα υπάρξουν αλλαγές της χρήσης και καταστροφή πολλών στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικότητας. Τα στρέμματα δε αυτά βρίσκονται εντός αρδευτικών εκτάσεων με έργα υποδομής που έγιναν με μεγάλο κόστος. Έργα αποστραγγιστικά, αγροτικής οδοποιίας, αρδευτικά, αναδασμού κλπ. Ουσιαστικά είναι πολλές φορές “πληρωμένες” οι συγκεκριμένες εκτάσεις από τους Έλληνες φορολογούμενους για να ξαναχρηματοδοτηθούν. Και ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή κρίσης και επανεξέτασης όλων των όρων της εθνικής παραγωγής και ανάπτυξης, στον πρωτογενή κυρίως τομέα, αυτό θεωρείται ανεπίτρεπτο.

Δυστυχώς είναι αργά να εξετάσουμε συνολικά την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης χάραξης του Ε65 και το αν θα ωφελούσε περισσότερο να μείνει εκτός η Φθιώτιδα. Εκφράσαμε όμως τις ενστάσεις και τις ανησυχίες μας σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη χάραξη στην κοιλάδα του Σπερχειού και προτείναμε να εξεταστεί και να μελετηθεί η λύση της χάραξης του αυτοκινητόδρομου βόρεια της Λαμίας με σήραγγες και κοιλαδογέφυρες, κάτι που σίγουρα θα μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος αλλά και το κατασκευαστικό με τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων. Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να διερευνηθούν από την ελληνική Διοίκηση όλα τα σενάρια εναλλακτικών λύσεων χάραξης, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τέτοια.

Περιμένουμε τους Δήμους της περιοχής, τον τεχνικό και τον αγροτικό κόσμο της Φθιώτιδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και τους Αγροτικούς Συλλόγους που ζουν από κοντά το πρόβλημα, να πάρουν θέση και να αντιδράσουν. Διαφορετικά θα ταυτιστούν με κοντόφθαλμες πρακτικές και πολιτικές.

------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 2231021007 6977261256