2 Νοε 2009

Επειδή μας ενδιαφέρει
και αφορά στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ
http://pras-cha.blogspot.com
Χανιά, 2-11-2009

Να λειτουργήσουν Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές NATURA 2000
Όχι απολύσεις αλλά επιπλέον θέσεις εργασίας χρειάζονται στη Σαμαριά

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν τη νέα κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη τις προεκλογικές διακηρύξεις της περί «πράσινης ανάπτυξης» με την πλήρη λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η προστασία των βιοτόπων δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Το πανελλήνιο συνέδριο των Φορέων Διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά ανέδειξε τα σοβαρότατα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Πρώτ’ απ’ όλα: Θεωρούμε αδιανόητο να απολυθούν οι 17 εργαζόμενοι (10 φύλακες, 2 νοσηλευτές και 5 ειδικοί επιστήμονες) στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και να παραμείνει χωρίς προστασία και προσωπικό ο Εθνικός Δρυμός από την 1η Ιανουαρίου 2010, επειδή το ελληνικό κράτος απαξιοί να χρηματοδοτήσει τους Φορείς Διαχείρισης από εθνικούς πόρους και αυτοί προσπαθούν να επιβιώσουν με χρήματα από projects της Ε.Ε. (Ε.Π.ΠΕΡ). Να απολυθούν, για να προσληφθούν άλλοι στη συνέχεια (όταν «μπεί» ο Φορέας σε νέο project), για να απολυθούν κι αυτοί στη συνέχεια σε 3-4 χρόνια κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο πάει χαμένη η εμπειρία που αποκτάνε οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης, χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να εκπαιδευτούν οι καινούριοι και να μάθουν τι γίνεται, και, φυσικά, δεν υπάρχει καμία συνέχεια στην πολιτική προστασίας του συγκεκριμένου βιότοπου.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Αναφέρουμε αιτήματα που αναφέρθηκαν στο συνέδριο:

ü Άμεση έκδοση όλων των νομοθετημάτων που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των φορέων που προβλέπονται για την Ελλάδα.

ü Δυνατότητα υλοποίησης των έργων που κάνουν με αυτεπιστασία.

ü Θεσμική ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας των Φορέων.

ü Μόνιμη και επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι πόροι του ΕΤΕΡΠΣ.

Σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, ακόμη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που βράβευσε με Δίπλωμα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς συστήνει να προσληφθεί άμεσα ένας επιστήμονας τουλάχιστον που να καταγράφει και να παρακολουθεί μόνιμα τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Δρυμού, τις αυξομειώσεις στους πληθυσμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κανονικά γι’ αυτό το έργο χρειάζεται ολόκληρη ομάδα ειδικών (άλλοι για τη χλωρίδα, άλλοι για την πανίδα, την ορνιθοπανίδα κλπ).

Λέει κάτι ακόμα το Συμβούλιο της Ευρώπης (μας πήρανε χαμπάρι κι οι ξένοι): Ότι πρέπει τα έσοδα από τα εισιτήρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς να τα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης. Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να παίρνουν εξ ολοκλήρου τα έσοδα από τα εισιτήρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και τα διαχειρίζεται αδιαφανώς ο εκάστοτε Υπουργός Γεωργίας. Αυτή η πρακτική πρέπει άμεσα να σταματήσει, μιας και η ίδια η νομοθεσία προβλέπει ότι από τη στιγμή που λειτουργεί Φορέας Διαχείρισης, τα όποια έσοδα τα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης και κανείς άλλος!

Καλούμε την κυβέρνηση

· να αποδώσει τώρα, όλα τα έσοδα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στο Φορέα Διαχείρισης,

· να μην προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στον Εθνικό Δρυμό,

· αντίθετα μάλιστα, να στηριχθεί ο Φορέας Διαχείρισης να προσλάβει όλο το προσωπικό που απαιτείται για την φύλαξη, μελέτη και προστασία του Εθνικού Δρυμού.

Οι τοπικοί φορείς των Χανίων πρέπει να τα απαιτήσουν όλα αυτά και να βάλουν τέλος στον εξευτελισμό των Χανίων, να ζητάμε κάθε χρόνο, να μας δώσει η εκάστοτε κυβέρνηση, λίγα από τα έσοδα του Εθνικού Δρυμού, για να κάνουμε τα στοιχειώδη έργα και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό.

Σημειώνουμε τέλος ότι η λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλους προστατευόμενους οικότοπους του Νομού Χανίων του Δίκτυο NATURA 2000 (Ελαφονήσι, Λίμνες Αγυιάς, Κουρνά, Λ. Ορη κ.α.) θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας. Πέρα από αυτό, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, η σωστή προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 δίνει σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία με την προσέλκυση επισκεπτών, την ανάπτυξη οικοτουρισμού και τις δυνατότητες ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προΪόντων που δημιουργεί.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων