13 Οκτ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκλογική επιτυχία της 4ης Οκτωβρίου, με τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών μας σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2007.

Παράλληλα, θεωρεί ως σωστή την απόφαση να μη γίνει δεκτή η πρόταση υφυπουργοποίησης στελεχών μας, η οποία θα έβαζε το κόμμα στην κυβέρνηση χωρίς να έχουν συζητηθεί οι προγραμματικές συγκλίσεις, και χωρίς να διαθέτουμε και την απαραίτητη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για τη στήριξη του εγχειρήματος. Αυτό θα σήμαινε στήριξη άνευ όρων μιας κυβέρνησης άλλου κόμματος. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις ο «πράσινος» υφυπουργός, θα ήταν ένας αδύναμος υφυπουργός. Δεν μπορούμε να είμαστε κυβερνητικό κόμμα στην απόλυτη πολιτική και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν σταθερά την προσήλωσή τους στις συνεργασίες και στο διάλογο με σκοπό να βρεθούν σε καλύτερη θέση υλοποίησης οι ιδέες μας. Δεν είναι απλώς η διαχείριση της εξουσίας που θα κάνει τις ιδέες μας πιο εφαρμόσιμες αλλά η τεκμηρίωσή τους και η ευρεία κοινωνική αποδοχή, που θα επιδιώξουμε με όλους τους τρόπους.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε εκτός κυβέρνησης κάθε κίνηση που βρίσκουμε σωστή και δημιουργική χωρίς ανταλλάγματα αλλά και να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία απέχει από τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Θεωρούμε ότι μείζων στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία ευρέων σχηματισμών για τη διεκδίκηση μίας καλύτερης προοπτικής για τους πολίτες στην ύπαιθρο αλλά και τις πόλεις μας στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Τα αυξημένα ποσοστά μας σε πολλές πόλεις μας καθιστούν απαραίτητο εταίρο σε οποιοδήποτε εγχείρημα αλλαγής της κατεύθυνσης ανάπτυξης των αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούμε σε αυτήν την κατεύθυνση και σε αυτές υπάρχει χώρος για όλους τους πολίτες με ευαισθησίες και ανησυχίες ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση. Δεν αναζητούμε υποστηρικτές αλλά ειλικρινείς συνομιλητές για να διατυπώσουμε μαζί την πρόταση για ανθρώπινες, βιώσιμες και πράσινες πόλεις.

Το πανελλαδικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τις κατά τόπους πολιτικές κινήσεις να προχωρήσουν σε οργανωτική ανασυγκρότηση, η οποία να είναι αντίστοιχη με τις νέες δυνατότητες που απέκτησε το κόμμα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, ώστε οι δικές μας κινήσεις να αποτελέσουν το παράδειγμα του εσωκομματικού πολιτισμού. Καλούμε όλα τα μέλη αλλά και πολλούς νέους/ες φίλους/ες να συμμετάσχουν στη συνέχεια της προσπάθειας. Στους Ο-Π η διαφορετική άποψη θεωρείται πολιτικός πλούτος για το κόμμα. Είμαστε και θα μείνουμε ανοιχτοί σε όλους τους φίλους των Ο-Π που πιστεύουν ότι μπορούμε να αποτελέσουμε τον πόλο που θα δώσει νέα πνοή στις οικολογικές, δημιουργικές και ανανεωτικές ιδέες στην ελληνική κοινωνία.

Τις ειδικότερες πρωτοβουλίες θα πάρουν οι τοπικές πολιτικές κινήσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι εδώ και θα μείνουν γιατί η πολιτική που θέλουν να εκφράσουν είναι ουσιωδώς εναλλακτική και οι άνθρωποι που την υπηρετούν μπορούν και οφείλουν να είναι διαφορετικοί.



Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων