4 Σεπ 2009

Οικολόγοι Πράσινοι για τις πυρκαγιές και τα δάση

Νέες πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων για τα δάση

Η προστασία των δασών είναι απόλυτη ανάγκη


Κεντρικό θέμα στις πολιτικές πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων είναι η συνέχιση των παρεμβάσεων τους για τα δάση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως αποφάσισε και το 34μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος στην 3η συνεδρίαση του μετά τις ευρωεκλογές την Κυριακή 30/8. Η συνεδρίαση έγινε –με τη συμμετοχή και του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου- αυτή τη φορά στην Πεντέλη, ως μια συμβολική κίνηση υπενθύμισης ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν «νοιάζονται» για το δάσος μόνο τις μέρες των πυρκαγιών.
Αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκε νωρίτερα τις πυρόπληκτες περιοχές στην Πεντέλη και προς τη Ν. Μάκρη και συζήτησε με πολίτες που πήραν ενεργά μέρος στην πυρόσβεση για τις εμπειρίες τους και για το τι πρέπει να αλλάξει σε επίπεδο πολιτικών, οργάνωσης και κυρίαρχων αξιών, ώστε να προστατευθεί το δάσος.
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναληφθούν μια σειρά νέων πρωτοβουλιών για την προστασία των δασών τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη που έχει για την καταστροφή των δασών, μια καταστροφή που επαναλήφθηκε γιατί το πάθημα του 2007 δεν έγινε μάθημα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε την παραίτηση των υπουργών της κυβέρνησης που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων που χειρίζονται την πολιτική προστασία, τη δασική πολιτική και την πυροσβεστική.
O Ευρωβουλευτής μας Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε τη Δευτέρα 31/8 ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο του δασολογίου και την αξιοποίηση από την Ελλάδα πόρων από το Ταμείο Συνοχής σε ό,τι αφορά στην πρόληψη πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών (αναλυτικές πληροφορίες σε ξεχωριστή ανακοίνωσή μας)

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Πληροφορίες: Βάσω Νάκου, υπεύθυνη πολιτικών των ΟΠ για τα δάση, τηλ 6983903061

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα των δασών


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ξανά ότι το βασικό πολιτικό έλλειμμα είναι η διαχρονική απουσία πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών για προστασία του δάσους που έχει οδηγήσει σε απόπειρες για νομοθετική ρύθμιση του περιορισμού προστασίας του δάσους (πχ προσπάθεια αλλαγής άρθρου 24, αλλαγή του νομοθετικού ορισμού για το δάσος) και στο να μην έχουμε ακόμα δασολόγιο και επικυρωμένους δασικούς χάρτες.
Σημαντικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στο θέμα της λειτουργίας των οικοδομικών συνεταιρισμών και της επιρροής τους στη λήψη αποφάσεων. Ισχυρά λόμπυ ευθύνονται πολύ συχνά για την αστικοποίηση των δασικών περιοχών με την συνέργεια ανθρώπων της διοίκησης και πολιτικών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι οι προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ρυθμιστικό στην Αττική πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον υπό το πρίσμα των πυρκαγιών καθώς και με βάση το γεγονός ότι είναι αδύνατον να επεκτείνονται συνεχώς οι οικισμοί σε βάρος του δάσους και των άλλων χρήσεων γης. Ζητάμε να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση στην Αττική και θα συνεργαστούμε στενά με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την προώθηση των σχετικών ρυθμίσεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να εντοπιστούν οι ευθύνες -έστω και τώρα– όσων συνέβαλαν στην “νομιμοποίηση¨ των παρανομιών μέσα σε δάση αλλά να ελεγχθεί η νομιμότητα των πρακτικών των διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών αλλά και οργανωμένων μηχανισμών που διευκολύνουν τις παρανομίες. Χρειάζεται, επίσης, να ελεγχθεί η νομιμότητα όλων των εντάξεων και νομιμοποιήσεων οικισμών και κατοικιών σε δασικές περιοχές. Είναι δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό της διαφθοράς συνδέεται με την κερδοσκοπία γης μέσα από τη διαπλοκή οικονομικών, επαγγελματικών, κομματικών και κρατικών-αυτοδιοικητικών παραγόντων και είναι πια καιρός η κοινωνία να σταματήσει να μετατρέπεται σε συνένοχο της καταστροφής του δάσους που αφαιρεί από εμάς και τα παιδιά μας την ανάσα μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία του δάσους και την στροφή της δασικής πολιτικής στη βιώσιμη διαχείριση του δάσους, στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό τοπικών κοινωνιών, στην δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και γενικά για την υλοποίηση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει σχετικά τόσο εμείς όσο και πολλοί άλλοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.
Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων μαζί με τον Ευρωβουλευτή τους Μ. Τρεμόπουλο θα επισκεφθεί μέσα στις επόμενες μέρες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συναντήσεις με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμα καθώς και με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κα Danuta Hübner (υπεύθυνη και για το Ταμείο Συνοχής).
O Ευρωβουλευτής μας Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε τη Δευτέρα 31/8 ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο του δασολογίου και την αξιοποίηση από την Ελλάδα πόρων από το Ταμείο Συνοχής σε ό,τι αφορά στην πρόληψη πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.
Αντιπροσωπεία της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων θα επισκεφθεί το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την Τετάρτη για να συζητήσουν τα 10 σημεία που έχει θέσει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, τα οποία βρίσκουν σύμφωνο το κόμμα μας και να εκφράσουν την υποστήριξη τους αλλά και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία πολυάριθμων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τα δάση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα οργανώσουν μέσα στον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή φορέων, ημερίδα για τα θέματα των αλλαγών που απαιτούνται στην δασική πολιτική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα απευθυνθούν στο χώρο των καλλιτεχνών και του επιστημονικού κόσμου για τη δημιουργία μιας μεγάλης κίνησης που θα κινητοποιήσει τους πολίτες για την πραγματική προστασία του δάσους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη και στήριξη των καλών πρακτικών και θα προβάλλουν τις προσπάθειες για τη προστασία του δάσους, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες εθελοντών και στους συλλόγους προστασίας του δάσους.