18 Αυγ 2014

Χωματερή μέσα στη θάλασσα στην Αγία Τριάδα Μώλου!

Μια ακόμα δυσάρεστη “εικόνα” σε βάρος του Μαλιακού, αλλά και της λογικής…
Του Στέφανου Σταμέλλου*
Γεγονός είναι ότι στις ακτές του Μαλιακού από τα Καμένα Βούρλα μέχρι την Αγία Τριάδα Μώλου υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες εστίες απορριμμάτων. Όγκοι σκουπιδιών κάθε μορφής, κυρίως πλαστικά, δίνουν την εικόνα της κακής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης.
Κάτω όμως από την Αγία Τριάδα και στην αρχή της χερσονήσου που σχηματίζεται στις εκβολές του ρέματος της Μενδενίτσας, μας αιφνιδίασε η χωματερή «πάνω στο κύμα»: οικοδομικά μπάζα, οικιακές συσκευές και έπιπλα, πλαστικά εδαφοκάλυψης, πλαστικές σακούλες λιπασμάτων, συσκευασίες φυτοφαρμάκων, λάστιχα ποτίσματος και ό,τι άλλο χωράει ο ανθρώπινος νους συνοδευόμενα με δυσοσμία. Ένας σκουπιδότοπος μέσα στη θάλασσα! **
Αυθόρμητα έρχεται η ερώτηση: ποιος και πώς επέτρεψε - και επιτρέπει - την εναπόθεση των σκουπιδιών αυτών μέσα στη θάλασσα; Κι αν αυτό γίνεται παράνομα, κανείς δεν έχει ακούσει, κανείς δεν έχει δει; ή θεωρείται ασήμαντο γεγονός; Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000. Το γεγονός της ασύδοτης εναπόθεσης σκουπιδιών αποτελεί έγκλημα σε βάρος της βιοποικιλότητας του κόλπου. Περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή «Φύση 2000» του ΥΠΕΚΑ, στην οποία κοινοποιούμε το παρόν, να επιληφθεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της.

14 Αυγ 2014

Από τους εθνοκάπηλους στη χούντα και από το πραξικόπημα στην Κύπρο, στον Αττίλα 2

Πρώτο βήμα για την επαναπροσέγγιση μια Πράσινη Αμμόχωστος
του Μιχάλη Τρεμόπουλου*
Αυτές τις ώρες, πριν 40 χρόνια, ετοιμαζόταν ο «Αττίλας 2» στην Κύπρο, που θα γίνει τελικά ανήμερα της γιορτής της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο του 1974.
Η χούντα της δήθεν «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» της 21ης Απριλίου 1967 είχε ήδη παραδώσει την εξουσία στους προδικτατορικούς πολιτικούς, μετά την κατάρρευσή της λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Και η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της εθνικιστικής και τυχοδιωκτικής πολιτικής του «σκοτεινού» δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, που είχε ανατρέψει τον Γ. Παπαδόπουλο γιατί διαφωνούσε με την πορεία του προς τις ελεγχόμενες εκλογές και τη συνεννόηση με την Τουρκία αλλά και γιατί ήθελε να «σώσει» την Κύπρο από τον κομμουνισμό.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την τραγωδία της Κύπρου, θα περίμενε κανείς από τον πολιτικό κόσμο και τα ΜΜΕ μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων του καλοκαιριού του 1974.

4 Αυγ 2014

Ενημέρωση για το τραγικό δυστύχημα στις Κομποτάδες και την συκοφάντηση των ΟΠ‏

Κύριε διευθυντή,
Διαβάσαμε στο φύλλο της εφημερίδας σας της 29ης Ιουλίου το άρθρο του συνεργάτη σας Χρήστου Αλεξανδρή με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ», που αναφέρεται στο τραγικό δυστύχημα στις Κομποτάδες. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία από αυτή που βιώνουν μια μάνα και ένας πατέρας που έχουν χάσει το παιδί τους. Ήταν όμως η κακιά στιγμή ή μήπως συνηγόρησε και η αμέλεια;
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η Τοπική Κοινότητα είχε διαγνώσει το πρόβλημα με τα σάπια κλαδιά των πλατανιών και είχε ενημερώσει έγκαιρα το Δήμο ζητώντας να κλαδευτούν. Αντιδρούσαν όμως οι «Οικολόγοι» για λόγους αισθητικούς και ιστορικούς με αποτέλεσμα το κλάδεμα να καθυστερεί.
 Εξαιτίας όμως αυτής της ολιγωρίας μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε. Άραγε τώρα θα ευαισθητοποιηθεί κανένας αρμόδιος ή θα συνεχίσουμε να πλέουμε σε πελάγη κρατικής αδιαφορίας και αμεριμνησίας για τα πάντα σ’ αυτόν τον τόπο;»

Είναι να απορεί κανείς με πόση ευκολία η εφημερίδα σας και ο συνεργάτης σας, επικαλούμενοι «μαρτυρίες κατοίκων» γενικά, συκοφαντούν ένα πολιτικό χώρο κι έναν χώρο εθελοντών ενεργών πολιτών αποδίδοντας τους ευθύνη για το τραγικό θάνατο του παιδιού, χωρίς κανένα στοιχείο! Σαν να πρόκειται για ένα πολύ απλό καθημερινό θέμα και όχι για μια ανθρώπινη τραγωδία με πιθανές ποινικές και άλλες προεκτάσεις…

Επειδή το θέμα της συκοφάντησης των Οικολόγων - με εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, με κεφαλαίο το «Ο» ή όχι, αυτό δεν το καταλαβαίνουμε - θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και επειδή, μετά και το δικό σας δημοσίευμα, έχουμε και αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που εκπροσωπούν το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων στη Φθιώτιδα, θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

- Οι Οικολόγοι Πράσινοι ή οι «Οικολόγοι», στους οποίους κι εσείς αναφέρεστε, δεν έχουμε καμιά θεσμική αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των δέντρων στη Λαμία και στη Φθιώτιδα.
- Ποτέ δεν προέκυψε επίσημα θέμα να κοπούν ή να κλαδευτούν τα πλατάνια στις Κομποτάδες για να εκφράσουμε ακόμα και γνώμη, ή τουλάχιστον εμείς δεν ενημερωθήκαμε για κάτι τέτοιο.
- Τον Μάιο του 2012 ο Δήμος, με εργολάβο και την επίβλεψη της Τοπικής Κοινότητας, έκοψε τα επικίνδυνα κλαδιά των πλατάνων. Τυχαία εκείνη την ημέρα, λόγω της προεκλογικής καμπάνιας των βουλευτικών εκλογών, βρέθηκαν στις Κομποτάδες μέλη των Οικολόγων Πράσινων υποψήφιοι βουλευτές, χωρίς φυσικά να εκφράσουν καμιά αντίρρηση για την συγκεκριμένη κοπή. Το γεγονός αυτό μπορεί να μαρτυρήσει και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, με τον οποίο είχαμε άλλωστε συζήτηση σε ευχάριστο κλίμα.
- Εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε αντίθετοι να κόβονται ή να κλαδεύονται δέντρα γέρικα και επικίνδυνα. Είμαστε αντίθετοι μόνο με την αυθαιρεσία και την παρανομία.
- Ο Δήμος Λαμιέων έχει κόψει ή κλαδέψει πολλά δέντρα τα τελευταία χρόνια χωρίς φυσικά να ζητήσει την άποψη των Οικολόγων Πράσινων· και γιατί να το κάνει άλλωστε... Άρα γιατί να το κάνει και για τη συγκεκριμένη περίπτωση;
- Εσείς, πιστεύουμε, έχετε έγγραφα της Τοπικής Κοινότητας προς το Δήμο, με τα οποία ζητάει την κοπή ή το κλάδεμα του συγκεκριμένου πλατάνου, όπως αναφέρετε. Έχετε όμως κάποιο έγγραφο των Οικολόγων Πράσινων, ή δημοσίευμα, που να αφορά στα πλατάνια των Κομποτάδων, και μάλιστα να αναφέρεται στην μη κοπή «για λόγους αισθητικούς και ιστορικούς», ή στον συγκεκριμένο πλάτανο; Αν δεν έχετε, πώς στοιχειοθετείτε το δημοσίευμά σας κατά τρόπο αναμφισβήτητο, χωρίς να εκφράζετε ούτε καν μια επιφύλαξη;
- Αυτά που λέγονται και ενισχύθηκαν μετά και το δικό σας δημοσίευμα, είτε αναφέρονται ονομαστικά σε πρόσωπα είτε όχι, δεν είναι απλά δυσφήμιση και συκοφαντία του πολιτικού φορέα των Οικολόγων Πράσινων. Είναι επικίνδυνα, πράγμα που αντιλαμβάνεται ο καθένας· και το «επικίνδυνο» το εισπράττουν τα πρόσωπα αυτά καθημερινά με διάφορους τρόπους και αφορά στην προσωπική τους ασφάλεια και υπόληψη και όχι μόνο.

Σας παρακαλούμε να ανακαλέσετε το δημοσίευμά σας σύμφωνα με το νόμο και με κάθε τρόπο να φροντίσετε να αλλάξει η εικόνα, που έχετε δημιουργήσει στην κοινωνία της Φθιώτιδας και των Κομποτάδων για τις ευθύνες των Οικολόγων Πράσινων και συγκεκριμένων εκπροσώπων τους.


Οικολόγοι Πράσινοι
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας