26 Φεβ 2013

Εμπόριο ζώων από καταστήματα; Όχι, ευχαριστώ!

Με αφορμή την προτεινόμενη τροπολογία του νόμου 4039/2013 για τα ζώα συντροφιάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουν στο προσκήνιο – ένα πάγιο αίτημα του ζωοφιλικού κινήματος – που αποτελεί και δική τους πρότασή, δηλαδή την απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα, καθώς το συγκεκριμένο εμπόριο συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους ως αντικείμενα καθώς και στην εγκατάλειψή τους.

Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων τονίζει: «Δυστυχώς υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για την πώληση «εξωτικών ζώων» και τον εγκλεισμό ζώων που προορίζονται για πώληση σε ιδιαίτερα ακατάλληλες συνθήκες, γεγονός που έρχεται να θυμίσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη βαρβαρότητα και την ανομία που συνδέονται με το εμπόριο ζώων και την πώλησή τους από καταστήματα, συνέπεια της έλλειψης συστηματικών ελέγχων, νομοθετικών κενών, αλλά και της δυνατότητας που δίνει ο νομοθέτης για την εμπορία ζώων συντροφιάς από καταστήματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την οριστική απαγόρευση πώλησης ζώων συντροφιάς από pet shops, καθώς:

23 Φεβ 2013

Η επίσκεψη Ολάντ και πως …δεν αξιοποιήθηκε! Επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων και με μικρή πολιτική αξία

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας, δεν πρόσθεσε κάτι το καινούργιο. Ο ίδιος έδειξε το ενδιαφέρον του για την εμπλοκή επιχειρήσεων γαλλικών συμφερόντων σε καίριους τομείς της οικονομίας, μίλησε γενικά για το "δίκαιο της θάλασσας", εστιάζοντας περισσότερο στην -επιθυμητή κατ' αυτόν- συνεκμετάλλευση με γαλλικές εταιρείες των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Απέφυγε -επειδή προφανώς ουδέποτε τέθηκε ζήτημα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης- να μιλήσει για τη θηλιά που βάζει η ασκούμενη πολιτική στον Ευρωπαϊκό Νότο και την επιτακτική ανάγκη να εξελιχθεί η ΕΕ σε ουσιαστική σύγκλιση οικονομιών και πολιτικών και όχι απόκλιση, όπως κατά κόρον συμβαίνει σήμερα. Και μίλησε για εμπλοκή γαλλικών εταιρειών στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ "λησμονώντας" να αναφερθεί στην αποτυχία (έργο των προκατόχων του) της ιδιωτικοποίησης του νερού στο
Παρίσι, με αποτέλεσμα την επαναφορά της ύδρευσης στο Δήμο!

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:

"Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η παρουσία του Ολάντ εδώ θα ήταν πολύ χρήσιμη αν συνοδευόταν από την ύπαρξη κυβερνητικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση. Σε ποιους δηλαδή τομείς με σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και την απασχόληση χρειάζεται να δώσουμε έμφαση, για τους οποίους ευπρόσδεκτη είναι η γαλλική και όχι μόνο τεχνογνωσία. Αλλά, μια αντίστοιχη πολιτική ξεπερνά μάλλον τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς εταίρους, που δεν δείχνουν έτοιμοι να απεμπολήσουν τη νοσταλγία τους στην ευημερία των αριθμών και όχι στην πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας".

Περισσότερες πληροφορίες: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τηλ 6974263565

22 Φεβ 2013

«Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΒΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ»

Πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων κατά του ναζισμού και της βίας, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη ματαίωση της Πολιτικής Επιστράτευσης.

Απευθύνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, πλην Χ.Α.

Παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου

Πολιτική πρωτοβουλία κατά του ναζισμού και της βίας αναλαμβάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με κεντρικό μήνυμα ότι «η αποφασιστικότητα και η μη βίαιη δράση μπορούν να είναι πιο δυνατές από τους ναζί». Αφορμή, η επέτειος των 70 χρόνων από τις κινητοποιήσεις του 1943 (από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 5 Μαρτίου), που ανέδειξαν την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα που κατάφερε να ματαιώσει την πολιτική επιστράτευση που επέβαλαν οι ναζί σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

· Με πρόσκληση σε ολόκληρο το φάσμα των (μη φασιστικών) πολιτικών κομμάτων, τις οργανώσεις των επιζώντων αντιστασιακών και τις σύγχρονες αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν συντονισμό για εκδηλώσεις μνήμης, που θα αναδείξουν ευρύτερα το νόημα και την επικαιρότητα της επετείου.

· Παράλληλα, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων (πλην Χ.Α.), προτείνουν ειδική συνεδρίαση της Βουλής για να τιμηθεί η επέτειος με έκδοση ψηφίσματος.

· Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι προς το Δήμο Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μέσω της «Αττικής Οικολογικής Απάντησης».

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πολλαπλά επίκαιρη την ανάδειξη της επετείου, καθώς σήμερα επιχειρείται στη χώρα μας απροκάλυπτα η απενοχοποίηση και η αναβίωση του ναζισμού ως αποδεκτής πολιτικής δύναμης» τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Την ίδια στιγμή στην κοινωνία, αλλά και στους κύκλους της εξουσίας, κερδίζουν έδαφος επικίνδυνες αντιλήψεις που ταυτίζουν τη βία με την αποτελεσματικότητα, και τη μη βία με την αδυναμία και την υποταγή. Με την πρωτοβουλία μας θέλουμε λοιπόν να δείξουμε ότι η βία δε μπορεί να έχει τον τελικό λόγο».

«Σε συνθήκες απείρως χειρότερες από τις σημερινές, η οργανωμένη Βία αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά σε άοπλους αλλά αποφασισμένους πολίτες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ως υπεύθυνος της πρωτοβουλίας. «Είναι λοιπόν σημαντικό να αναδειχθεί μια επέτειος που στέλνει το μήνυμα ότι Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΒΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. Ίσως μπορούμε να εμπνεύσουμε έτσι στην κοινωνία μας κάτι από τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που αναζητά σήμερα. Σε αυτή την προσπάθεια, οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ανοιχτοί να συναντηθούμε με το ευρύτερο δυνατό φάσμα δυνάμεων, όσο σημαντικές κι αν είναι οι διαφωνίες μας σε άλλα σοβαρά θέματα».

Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική, σημείωσαν ότι «η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαίρετη: είναι αδιανόητο να εξαιρείται η κρατική βία και οι αστυνομικές παρανομίες, που δυστυχώς κλιμακώθηκαν μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια. Η καταδίκη της βίας δε μπορεί να θεωρείται ξέπλυμα για μια κατ’ ευφημισμό επένδυση, που η νομιμότητά της δεν έχει ακόμη κριθεί και που αντιστρατεύεται κάθε έννοια βιωσιμότητας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για ανοικτό και ισότιμο δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, όπως επιβάλλουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η Συνθήκη του Άαρχους, με παράλληλο πάγωμα των έργων του χρυσωρυχείου και τοπικό δημοψήφισμα σε επίπεδο νομού μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες: 6979 952070, 6976 448442

9 Φεβ 2013

Επίσκεψη των Οικολόγων Πράσινων στο μπλόκο της Νίκαιας & συνέντευξη Τύπου

Επιβίωση των αγροτών - Ποιότητα στη Γεωργία

Τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στα δίκαια αιτήματα των αγροτών μετέφερε ο συντονιστής της Γραμματείας και πρώην ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος, που επισκέφτηκε τους αγρότες και έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, μαζί με τον Κ. Κούτσικο, συντονιστή Λάρισας και τον Δ. Λιόλιο, βιοκαλλιεργητή.

“Οι αγρότες έχουν δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση σε πόρους, γνώσεις, τεχνικές συμβουλές και εγγυήσεις ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν στην Ελλάδα της κρίσης και να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση” είπε ο Μ. Τρεμόπουλος.

“Καλούμε όλους σε ένα κοινό Θεσσαλικό τραπέζι διαλόγου για το αγροτικό πρόβλημα, με τη συμμετοχή του κόσμου και των εμπλεκόμενων φορέων”, τόνισε ο Κ. Κούτσικος.

“Ένα όχι στην κοροϊδία των αγροτών, στην αποτυχημένη αγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο ξεπερασμένο μοντέλο της χημικοσυντηρούμενης γεωργίας και στις πελατειακές σχέσεις, πρέπει να συνοδευτεί από μερικά μεγάλα ΝΑΙ: στην ποιοτική γεωργία, στη στήριξη νέων γεωργών, στη στήριξη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών νέας γενιάς, στη στήριξη μικρών παραγωγών με εγγυήσεις του δημοσίου κάτω από ένα ταμείο εγγυοδοσίας, στην άσκηση πολιτικής για έναν αγροτικό τομέα χαμηλών εισροών, στη μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσα από δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών, λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών, αγορές βιολογικών προϊόντων για την απευθείας διακίνηση προϊόντων”, τόνισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον Μ. Τρεμόπουλο, επισκέφτηκαν τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας, αντάλλαξαν απόψεις μαζί τους και δήλωσαν ότι συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της ειρηνικής μορφής του αγώνα τους, που δε διχάζουν την κοινωνία και δεν αποτελούν πρόσχημα για επικοινωνιακή επίθεση σε βάρος τους.

Ζήτησαν, μάλιστα, συνάντηση με τους αστυνομικούς διευθυντές Θεσσαλίας και Λάρισας, όπου τους έθεσαν το ζήτημα γιατί να αποκλείεται από την αστυνομία η λωρίδα κυκλοφορίας που αφήνουν ελεύθερη οι αγρότες, για να πάρουν την απάντηση ότι αυτό γίνεται για την ασφάλειά τους.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε, επίσης, και συνομίλησε με τους βιοκαλλιεργητές στη βιολογική αγορά της Λάρισας καθώς και με τον πρόεδρο τους κ. Φώτη Τσιαγκάλη. Επισκέφθηκε, επίσης, στη δημαρχείο και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχο Κιλελέρ κ. Ρίζο Κομήτσα.

Πιο αναλυτικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια είναι κοινώς αποδεκτό πως ο αγροτικός τομέας έχει αφεθεί να ακολουθεί το δικό του δρόμο, χωρίς να υπάρχουν σημεία στοχευμένης πολιτικής, σαφούς οράματος και ενός οργανωμένου πλάνου. Αποτέλεσμα της απουσίας κεντρικού σχεδιασμού είναι η σημερινή προβληματική εικόνα του αγροτικού τομέα που παρά του ότι θα μπορούσε να αποτελεί βασικό στοιχείο στήριξης των τοπικών οικονομιών και της εθνικής οικονομίας, δεν έχει αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής γεωργίας αλλά έχει εγκλωβιστεί από το κόστος των εφοδίων, την μονοκαλλιέργεια, τους περιορισμούς και τις επιπτώσεις της κατασπατάλησης και καταστροφής των φυσικών πόρων και πλήθος άλλων εξαρτήσεων.

Στην πρόσφατη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων παρουσιάστηκε μια σειρά μέτρων για τους αγρότες και την γεωργία η οποία στάθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση των αυτονόητων όπως για παράδειγμα στην κάλυψη του κενού για την σύνταξη των αγροτών το οποίο η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ ήταν υποχρεωμένο να το λύσει και το οποίο ήταν μια εσωτερική αστοχία του προγράμματος.

Το ζήτημα της υποθηκευμένης αγροτικής γης με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΤΕ είναι ένα πολυεπίπεδο ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας. Στην παρούσα κατάσταση οι τράπεζες για να διατηρήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θέλουν να γίνουν άμεσες εκποιήσεις που θα πιέσουν την αξία των αγροτεμαχίων ταυτιζόμενες έτσι προσωρινά με την διάθεση των αγροτών. Στο μέλλον η πίεση για μαζικές εκποιήσεις πιθανότατα να αυξηθεί θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την γεωργία.

Η μείωση του κόστους άρδευσης μέσω του βραδινού τιμολογίου ΔΕΗ είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά συνοδεύεται από διάφορα τεχνικά προβλήματα καθώς περιορίζει την αρδευτική περίοδο, χωρίς να διευκολύνεται μεγάλο εύρος αγροτικών δραστηριοτήτων.

Η πίεση για μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου πέφτει στο κενό εξαιτίας του υφιστάμενου συστήματος φορολόγησης αλλά και της απουσίας λογιστικών βιβλίων που θα επέτρεπε τον σχετικό έλεγχο. Η ουσία είναι πως αποτελεί δίκαιο αίτημα η εξίσωση του κόστους πετρελαίου με τη ναυτιλία, γιατί η γεωργία δεν αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά ενώ συμμετέχει ισότιμα στο Εθνικό ΑΕΠ.

Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία είναι προκλητικό το ότι δεν διευθετούνται άμεσα οι πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, την ίδια στιγμή που 7700 σχέδια βελτίωσης λιμνάζουν εξ αιτίας της τραγικής και χωρίς λόγο καθυστέρησης των προεγκρίσεων.

Τα προβλήματα της γεωργίας στη χώρα μας είναι δομικά ενώ πολλά από αυτά δεν έχουν κόστος για την επίλυσή τους παρά χρειάζονται όραμα και μια στοχευμένη πολιτική, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Κούτσικος: 6977830413


1 Φεβ 2013

Ως εδώ με τις οσμές από το πυρηνελαιουργείο!

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Φθιώτιδας καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των οσμών από το πυρηνελαιουργείο στην περιοχή της Δαμάστας

Γινόμαστε δέκτες καταγγελιών ότι η βαριά και έντονα οχλούσα οσμή οδηγεί πολίτες να κλείνουν τα παράθυρα ακόμα και μέσα στη Λαμία, αλλά περισσότερο στα χωριά του κάμπου.

Είναι γνωστό, μια και το πρόβλημα ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και χρόνια, ότι τα μέτρα πρέπει να εστιάσουν αφενός στην ορθή λειτουργία των μηχανισμών απόσμησης, αφετέρου - και κυρίως - στην τακτική μεταφορά των φορτίων του πυρήνα από τους ελαιουργούς πριν αρχίσουν τα φαινόμενα σήψης. Σοβαρή υποχρέωση, επίσης, του πυρηνελαιουργείου είναι η αποθήκευση της πρώτης ύλης σε κλειστό χώρο, ώστε να μη βρέχεται.