30 Οκτ 2012

Η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση και όχι παραμάγαζο σκοπιμοτήτων

Η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να "παγώσει" μέχρι νεωτέρας τη μετάδοση της εκπομπής "ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ", ύστερα από διάλογο των παρουσιαστών της για την ιατροδικαστική επιβεβαίωση βασανιστηρίων από αστυνομικά όργανα, μας γυρίζει πίσω δεκαετίες. Κάποιοι θα πρέπει, πριν είναι αργά, να αντιληφθούν ότι άλλο δημόσια τηλεόραση, για την παρουσία της οποίας συμβάλλουμε άμεσα οικονομικά όλοι μας κι άλλο κομματικό παραμάγαζο ή όργανο προπαγάνδας κάποιου αυτοδιαψευδόμενου υπουργού.
Η τρικομματική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει θέση, στηλιτεύοντας τη σχετική απόφαση και επιπλήττοντας δημόσια τη διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση της ΕΡΤ, που είδε το ρόλο της ως λογοκριτική επιτροπή, αδιαφορώντας για το πλήγμα που μ' αυτές τις πρακτικές δέχεται η εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης. Η ανοχή ή και η ευλογία της τρικομματικής κυβέρνησης σε φαινόμενα αυθαιρεσιών άνοιξε την όρεξη ορισμένων στον κρατικό μηχανισμό για "άλλου τύπου διακυβέρνηση".

Χωρίς ουσιαστικό αντίλογο οι απαιτήσεις της τρόικας

Με τη στάση της η τρόικα δείχνει ότι γι' αυτήν η Ελλάδα είναι ένας τόπος που μπορεί να παράγει μόνο φθηνά και συμπληρωματικά προϊόντα και ως εκ τούτου εισοδήματα και παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι ακόμα "φθηνότερες", ώστε να καλυφτούν παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χρέη του παρελθόντος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:
«Η τρόικα αδιαφορεί αν το μνημόνιο "βγαίνει" και απλώς επιδιώκει τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους δανειστές. Την ίδια στιγμή βασικό μέλημα των κυβερνητικών εταίρων είναι το πως θα συντηρήσουν την παράταση των πελατειακών σχέσεων τους.
Η διέξοδος βρίσκεται στη ριζική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται έμφαση στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, στην προστιθέμενη αξία της παραγωγικής διαδικασίας, στην πρόσβαση όλων στα συλλογικά αγαθά και στη δημιουργία των ανάλογων κοινωνικών δομών. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση και όχι με τακτικές επικοινωνιακού χαρακτήρα»

26 Οκτ 2012

Ναι στις γιορτές ειρήνης - Όχι στις στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την ίδρυση τους έχουν ήδη ταχθεί κατά των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων.
Φέτος το όχι απέναντι στις παρελάσεις είναι πολλαπλό:
  • όχι στις παρελάσεις που κατασπαταλάνε το δημόσιο χρήμα
  • όχι στην προβολήμιλιταριστικών προτύπων που παραπέμπουν σε στρατιωτικά καθεστώτα και στην ωραιοποίηση της βίας, εξοικειώνοντας τους θεατές με φασιστικά ιδανικά που επικαλείται η ΧΑ
  • όχι σε εκδηλώσεις χαιρετισμού πολιτικού προσωπικού που συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε καταστροφικό αδιέξοδο

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό, στο βαθμό πάντα που είναι αναγκαίος, δεν είναι προς επίδειξη και δεν προσφέρεται για να αποδώσει τιμές και χαιρετισμούς στις πολιτικές και πολιτειακές Αρχές της χώρας. Οι επιδείξεις τέτοιου τύπου προβάλουν ένα μιλιταριστικό πρότυπο που παραπέμπει σε στρατιωτικά καθεστώτα και στην ωραιοποίηση της βίας. Ιδιαίτερα στις ημέρες μας που ο φασισμός αναπτύσσεται ραγδαία μέσα από πολιτικά σχήματα, παρακρατικές ομάδες και την μιντιακή υποστήριξη, οι στρατιωτικές γιορτές αποτελούν ένα ακόμα όπλο στα χέρια των επίδοξων νεοναζί.
Επιπλέον οι μαθητές -και όχι μόνο- έχουν αποδείξει ότι αρνούνται να χαιρετίσουν το πολιτικό και λοιπό θεσμικό προσωπικό που συνεχίζει αμέριμνα να οδηγεί τη χώρα στο καταστροφικό αδιέξοδο που έχει μπει. Αρνούνται να χαιρετίσουν την εκκλησία που αποφεύγει να φορολογηθεί και συνεχίζει να απαιτεί εξαιρέσεις από χαράτσια και άλλους καταστροφικούς για τις απλές οικογένειες φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς κεφαλικού τύπου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν μπορούν να αποτελούν ντεκόρ για να δέσει ένα κακόγουστο, ομοιόμορφο και αναντίστοιχο με την πραγματικότητα κιτς σκηνικό. Εκδηλώσεις σαν κι αυτές σχηματοποιούν και παραποιούν την Ιστορία και εξυπηρετούν απλά μόνο  σκοπιμότητες και επιδιώξεις του παρόντος πολιτικού συστήματος. Για το λόγο αυτό οι παρελάσεις έχουν από χρόνια καταργηθεί στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και σ' όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Ειδικότερα για την 28η Οκτωβρίου, στη χώρα μας υφίσταται μια άλλη "πρωτοτυπία". Γιορτάζεται η εμπλοκή σ' έναν πόλεμο και όχι η λήξη του, όπως συμβαίνει σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι πόλεμοι μόνο στα χαρτιά έχουν νικητές. Παντού μετριούνται πληγές, απώλειες, τραύματα και συνέπειες, που απασχολούν τις κοινωνίες πολλές δεκαετίες μετά. Και ο κάθε επόμενος πόλεμος είναι αναπόφευκτα πιο καταστροφικός και οδυνηρός από τον προηγούμενο.
Ας μην ξεχνάμε επιπλέον, ότι την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το Μεταξικό "όχι", τη στιγμή που η ΧΑ επικαλείται το Μεταξικό καθεστώς για να καλύψει τους ναζιστικούς χαιρετισμούς της. Σαφώς σήμερα η γιορτή του "όχι" δίνει χώρο για ένα επικίνδυνο "ναι" στην προπαγάνδα της Χ.Α.
Το μεγαλύτερο δίδαγμα από την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι ότι κατάφεραν να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι, χώρες κατ' επανάληψη εμπόλεμες μεταξύ τους στο παρελθόν. Ανάμεσα τους και η χώρα μας, που με την διαιώνιση των παρελάσεων δεν φαίνεται να τιμά και να αντιλαμβάνεται αυτή την προοπτική. Πόσο μάλλον όταν σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης, δαπανώνται αλόγιστα μεγάλα ποσά για παράτες, που μόνο ως πολεμική "ωδή" αντηχούν. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που οι άστεγοι γεμίζουν τις πόλεις, οι παρελάσεις να κοστίζουν ακόμα και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ..
Δηλώσεις των εκπροσώπων Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Η Ζωή Βροντίση δήλωσε: "Να σταματήσει επιτέλους άμεσα ο παραλογισμός των παρελάσεων. Λέμε όχι στις εκδηλώσεις μιλιταριστικού χαρακτήρα και φασιστικού εκθειασμού, όχι στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, όχι στον χαιρετισμό διεφθαρμένων πολιτικών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε γιορτές ειρήνης που θα προβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας και θα ενισχύουν το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που όλοι αναζητάμε σήμερα".

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σχολίασε: "Οι μαθητές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για αλλότριες και πρόσκαιρες επιδιώξεις. Η Ιστορία δεν είναι εξιστόρηση πολεμικών συμβάντων, αλλά ανάλυση επιτευγμάτων, λαθών και παραλείψεων σε κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο. Οι παρελάσεις την παραποιούν και την απλουστεύουν".

Το νερό είναι πηγή ζωής και όχι κέρδους

Για μια ακόμα φορά η χώρα μας ακολουθεί ουραγός τις επιλογές που έχουν ήδη απορρίψει άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού που ακολούθησαν κάποιες χώρες στο παρελθόν με τη λογική "θεοποίησης" της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού απέρριψαν τελικά τόσο οι επιστημονικές μελέτες (π.χ. της Παγκόσμιας Τράπεζας και τουΠαρατηρητηρίου για την Τροφή και το Νερό) όσο και τα ίδια τα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών αυτών αφού σταδιακά πλέον οι εταιρίες ύδρευσης ανακτώνται από δήμους ανά την Ευρώπη. Τα στοιχεία έδειξαν καθαρά ότι η ιδιωτικοποίηση αυτού του πολύτιμου κοινωνικού αγαθού έχει ως αποτέλεσμα την παράλογη και δυσανάλογη -σε σχέση με τις επενδύσεις- αύξηση των τιμών αλλά και την χειροτέρευση της ποιότητας του αγαθού με μοιραίο αποτέλεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση, στο όνομα της αποπληρωμής των δανειστών και στο πλαίσιο της δικής της αδυναμίας σχεδιασμού ενός ρεαλιστικού και ολοκληρωμένου εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση, έρχεται και δηλώνει διατεθειμένη να εφαρμόσει αναχρονιστικές στρατηγικές εκποίησης. Η συζήτηση αυτές τις μέρες στη Βουλή επικύρωσε ότι τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζουν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (3.7.2012). Δεν αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά πρέπει να θεωρείται κληρονομιά η οποία παρέχεται στους πολίτες σε απόλυτα λογικές τιμές. Δεν αναγνωρίζουν, όπως επισήμανε και ο Ευρωβουλευτής μας σε ερώτηση του, ότι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ημερομηνίες 14.1.2004, 10.3.2004 και 31.5.2006, ο τομέας ύδατος δεν πρέπει να ελευθερωθεί αλλά να εκσυγχρονιστεί και συνεπώς δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών.
Η συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά: «το νερό είναι πηγή ζωής για όλους και όχι πηγή κέρδους για ορισμένους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι χρησιμοποιούμε κάθε μέσο για να αποτρέψουμε την απαράδεκτη, παράλογη και καταδικαστική πρόθεση της τρικομματικής να "βάλει χέρι" στο νερό μας».
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με:
  • Θεσμικές παρεμβάσεις από τον Ευρωβουλευτή μας σε συνεργασία με την Ομάδα των Πράσινων (δείτε ερώτηση)
  • Ενεργό συμμετοχή στη διαμαρτυρία των πολιτών στις 25/10 στις 18:00 έξω από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
  • Έμπρακτη υποστήριξη της πρωτοβουλίας πολιτών να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους, όπως η Κίνηση 136 στη Θεσ/κη
  • Συνεχή διάλογο με εκπροσώπους φορέων για τη διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών

25 Οκτ 2012

Όταν οι πολίτες αξιοποιούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, γιατί η Πολιτεία βρίσκεται απέναντι τους;

Το κτίριο του θεάτρου «Εμπρός» βρισκόταν 5 χρόνια εγκαταλελειμμένο από την Πολιτεία ακολουθώντας την μοίρα πολλών κτιρίων που ρημάζουν λόγω αδιαφορίας των ιθυνόντων. Η μοναδική αχτίδα σωτήριας αξιοποίησης του χώρου ήρθε τον Νοέμβριο του 2011 από την Κίνηση Μαβίλη (ένωση καλλιτεχνών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), όταν η τελευταία βάσει των αρχών της αυτοδιαχείρισης και της πραγματικής δημοκρατίας, προχώρησε στην δημιουργία ενός πρωτότυπου προγράμματος δράσεων πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων στον χώρο του θεάτρου «Εμπρός». Η δράση αυτή γνωστοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Δήμο Αθηναίων και σε όλες της Αθηναϊκές Εφημερίδες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με μεγάλη απογοήτευση βλέπουμε την κυβέρνηση να επιτίθεται σε κινήσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών στην Αθήνα της κρίσης. Η επίθεση σε κινήσεις αυτοδιαχείρισης που παρέχουν έργα πολιτισμού και ψυχαγωγίας στους πολίτες άνευ αντιτίμου μόνο παράλογη και σαδιστική μπορεί να είναι. Υπάρχουν δεκάδες άλλα αναξιοποίητα κτίρια τα οποία οι κύριοι της κυβέρνησης μπορούν να πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, για να παραδώσουν τα όποια έσοδα απευθείας στους δανειστές.
Ζητάμε να σταματήσει η αναίτια επίθεση σε όποια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών προσπαθεί να δημιουργήσει βιώσιμες συνθήκες στην πόλη που ζει ο κάθε ένας μας. Δηλώνουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε στο πλευρό των υπερασπιστών της τέχνης, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Είμαστε μαζί με την ομάδα υπερασπιστών ενεργοποίησης του θεάτρου «Εμπρός» και θα παρέχουμε όποια υποστήριξη χρειαστεί.
Θα βρισκόμαστε στην κινητοποίηση της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου στις 10:00πμ έξω από το θέατρο Εμπρός, και σας καλούμε να έρθετε όσο γίνεται περισσότεροι!

Η ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων

23 Οκτ 2012

Κυβερνητική πλειοψηφία οι Γερμανοί Πράσινοι και στην Στουτγάρδη - Συγχαρητήρια επιστολή από τους Οικολόγους Πράσινους

Με 53% ο συνδυασμός των Γερμανών Πράσινων κατέκτησε χθες την διακυβέρνηση του Δήμου της Στουτγάρδης και ανέδειξε δήμαρχο της πόλης τον επικεφαλής Φριτς Κουν.
Η χθεσινή εκλογική νίκη έρχεται να αφαιρέσει την διακυβέρνηση του Δήμου από τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ μετά από τέσσερις δεκαετίες και να ενισχύσει καταλυτικά την δυναμική των Γερμανών Πράσινων - μετά την περσινή επικράτηση στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης - ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στη χώρα το φθινόπωρο του 2013. Στόχος τους, η ανατροπή των πολιτικών τύπου Μέρκελ, η ενδυνάμωση της πανευρωπαϊκής λύσης μπροστά στην κρίση και η αλληλεγγύη στις χώρες του Νότου.
Σε συγχαρητήρια επιστολή τους προς τον Φριτς Κουν και τους Γερμανούς Πράσινους, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία και αυτής της ιστορικής νίκης και τους εύχονται κάθε επιτυχία στις κυβερνητικές ευθύνες που αναλαμβάνουν.
(ακολουθεί το κείμενο της συγχαρητήριας επιστολής των Οικολόγων Πράσινων)

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2011
Αγαπητοί φίλοι,
Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων και του ελληνικού πράσινου κινήματος σας συγχαίρουμε για τη σημαντική επιτυχία σας στις εκλογές για τον Δήμο της Στουτγάρδης.
Η ανάδειξη της πρώτης «πράσινης» διακυβέρνησης στην ιστορία του Δήμου και της πρώτης σε πρωτεύουσα ομόσπονδου κρατιδίου, αποτελεί ιστορική στιγμή και ελπίδα καταγραφής πρότυπου «πράσινης στροφής», που θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες «πράσινες» επιτυχίες στη χώρα σας και διεθνώς.
Με τους θερμότερους «πράσινους» χαιρετισμούς,
Η Εκτελεστική Γραμματεία

Τα συμφέροντα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ενάντια στη βούληση των κατοίκων - Η κυβέρνηση επιτίθεται σε πολίτες και περιβάλλον

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης, που προωθεί ενάντια στη βούληση των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής το επενδυτικό σχέδιο των χρυσοθήρων. Θεωρούν απαράδεκτες τις μεθόδους επηρεασμού, εκβιασμού, προβοκάτσιας αλλά και βίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα πρόσκαιρα συμφέροντα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», καταστρέφοντας το δάσος του Κακκάβου, τα υπόγεια νερά και υποσκάπτοντας το μέλλον της περιοχής και των επόμενων γενεών.
Χθες, γίναμε μάρτυρες της ωμής βίας, της ανεξέλεγκτης χρήσης χημικών, αλλά και της προβοκάτσιας με τον εμπρησμό του δάσους, πιθανόν από εγκάθετους των χρυσοθήρων και με στόχο να ενοχοποιηθούν οι διαδηλωτές. Μπροστά στην αδράνεια των αστυνομικών, οκτώ άτομα αναλάβαμε την πρωτοβουλία και σβήσαμε τη φωτιά με πρόχειρα μέσα, ξύλα, κλαδιά κτλ.
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά πως οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι με τους αγωνιζόμενους κατοίκους και ένα αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης. Η εξόρυξη και επεξεργασία χρυσοφόρων μεταλλευμάτων είναι παραδειγματικά μη αειφορική δραστηριότητα. Παραλαμβάνει (εθνικό) έδαφος και το μετατρέπει ολικά σε τοξικό απόβλητο. Ζητούμε την άμεση απόρριψη των ληστρικών για έδαφος και περιβάλλον σχεδίων εξόρυξης χρυσοφόρου μεταλλεύματος και την προώθηση εναλλακτικού βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου για την Β. Χαλκιδική βασισμένου στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Μετά την επίθεση με ασφυξιογόνα στους χιλιάδες πολίτες που έκαναν πορεία 10 χιλιομέτρων προς τις εγκαταστάσεις των καταστροφέων του δάσους, μετά τους τραυματισμούς, τις προληπτικές προσαγωγές και τις συλλήψεις, τονίζουμε την ευθύνη της κυβέρνησης για όσες ανεξέλεγκτες καταστάσεις δημιουργηθούν και τις οποίες απευχόμαστε.

14 Οκτ 2012

Τί εξυπηρετεί η ισοπέδωση της κοίτης του Σπερχειού;

Περνώντας από τη Γέφυρα των Λουτρών Υπάτης, πριν λίγες μέρες, αντικρίσαμε τις εικόνες που φαίνονται στις συνημμένες φωτογραφίες*. Μια μπουλντόζα ισοπέδωνε την κοίτη του Σπερχειού ανατολικά της Γέφυρας, σε μια περιοχή που το ποτάμι έχει αρκετά νερά. Το πρώτο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι γίνονταν εργασίες για οργανωμένη αμμοληψία.

Επειδή έχουμε πια συνηθίσει στις παράνομες εργασίες στο ποτάμι και στην έλλειψη σεβασμού και λογικής στη διαχείριση του ποτάμιου και παραποτάμιου οικοσυστήματος, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε το γεγονός ως μια ακόμα αυθαιρεσία.

Οι αμμοληψίες είναι πλήγμα στη διαχείριση των υδάτων του Σπερχειού και στη δημόσια περιουσία μας. Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως οι ανεξέλεγκτες, χωρίς μελέτη και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο αμμοληψίες απ' τα ποτάμια, καταστρέφουν το οικοσύστημα, νεκρώνουν τη ζωή στο ποτάμι και απωθούν τον φυσιολάτρη από τις δημόσιες παραποτάμιες διαδρομές και εκτάσεις.

Για την εξεύρεση και την εξασφάλιση πρώτων υλών για έργα μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας, υπάρχει η λύση, σε ένα βαθμό, της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και οικοδομών, που μπορεί να θεωρηθεί ως μια βιώσιμη λύση

Επειδή πιστεύουμε ότι οι φυσικοί πόροι, το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν κεφάλαιο για την ευημερία και την πρόοδο του τόπου μας, ιδιαίτερα στη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε, ζητάμε από κάθε αρμόδιο απάντηση:
- Τί εξυπηρετεί η ισοπέδωση της κοίτης του ποταμού;
- Υπάρχει Μελέτη και Διαχειριστικό Σχέδιο και ποια αρμόδια Υπηρεσία επόπτευε στις 3.30 το απόγευμα στις 4/10 αυτές τις εργασίες;
Λαμία: Εξακολουθεί να είναι χαβούζα η Γερμανική Τάφρος...

Xάρη στην “προνοητικότητα” των Γερμανών κατακτητών έγινε το ουσιαστικότερο αντιπλημμυρικό έργο στην Kοιλάδα του Σπερχειού, η γνωστή “Γερμανική Τάφρος”, που ακόμη και σήμερα σώζει καταστάσεις. Αποχετεύει τα νερά των κατακλύσεων, που προκαλούν οι υπερχειλίσεις του Σπερχειού και τα πλημμυρικά νερά από τους βορινούς λόφους και κυρίως από τη λεκάνη του χειμάρρου Ξηριά, ο οποίος κι αυτός εκβάλει στη Γερμανική Τάφρο. Μέχρι το 1994 μάζευε ένα μεγάλο μέρος των αστικών λυμάτων της Λαμίας και των οικισμών της περιοχής. Με την έναρξη της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, αυτό σταμάτησε. Όχι όμως ολοσχερώς…Μια απλή επίσκεψη στην περιοχή είναι αρκετή να διαπιστώσει κανείς ότι ακόμα και σήμερα αστικά λύματα της πόλης και λύματα των γύρω επιχειρήσεων παροχετεύονται στη Γερμανική Τάφρο. Το διαπιστώνουμε όταν, στο ύψος που τέμνει την Εθνική Οδό και στη γέφυρα της παρακαμπτηρίου, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που μυρίζει. Δεν είναι βέβαια τα ιαματικά και τα Ψωρονέρια. Είναι τα βρωμονέρια της Λαμίας!Στη γέφυρα της παρακαμπτηρίου το χρώμα του νερού είναι μαύρο* με τις γνωστές πράσινες και άσπρες φυσαλίδες.. Προηγείται πιο πάνω η συμβολή του Ξηριά, ο οποίος φέρνει τα ρυπασμένα νερά του* στην Τάφρο. Η δυσοσμία είναι ενδεικτική.Ίσως να μη μιλούσαμε αν όλα αυτά δεν οδηγούνταν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στον Μαλιακό. Σήμερα μπορεί να λιμνάζουν, σε ένα βαθμό, και μπορεί να φιλτράρονται στους πλούσιους καλαμιώνες λόγω του ευτροφισμού. Όμως, με την πρώτη βροχή όλα τα βρώμικα νερά καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτή τη θάλασσα που έχουμε βάλει στοίχημα να την καθαρίσουμε! Πώς όμως;Με τα αστικά και τα βιοτεχνικά λύματα; Με τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων κατά μήκος της Γερμανικής Τάφρου; Με τα λύματα του Εσχα(Σκα)τορέματος της Λαμίας; Με τα σκουπίδια στην κοίτη και στις όχθες; Με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων;

Κι άλλες φορές έχουμε κάνει τα ίδια ερωτήματα:

- Ελέγχεται η ποιότητα του μεταφερόμενου φορτίου της Γερμανικής Τάφρου από κάποια υπηρεσία;

- Υπάρχουν αγωγοί οικιακών λυμάτων που πέφτουν στον Ξηριά και στο Εσχατόρεμα;

- Υπάρχουν αγωγοί που αποθέτουν τα λύματα βιοτεχνικών και άλλων επιχειρήσεων στην νότια κοίτη του Ξηριά;

- Αδειάζουν τα βυτία εκκένωσης βόθρων στην Γερμανική Τάφρο;

- Ποιος ασχολήθηκε τελευταία φορά με τη Γερμανική Τάφρο και τις δυσοσμίες στο ύψος της Εθνικής Οδού;

- Μας ενδιαφέρει τελικά η σωτηρία του Μαλιακού; Αυτή είναι η τύχη της θάλασσας;Κάνουμε λάθος αν - ως πολίτες, ως αυτοδιοίκηση - αυτά δεν τα βλέπουμε κάτω από το πρίσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά τα προσπερνάμε ως θέματα πολυτέλειας. Η οικονομία της περιοχής, και η ανασυγκρότησή της, είναι στενά δεμένη με το μέλλον του Μαλιακού, με την αλιεία, με τον ήπιο παράλιο τουρισμό και την αναψυχή. Θα κλείσουμε τα μάτια;* Δείτε συνημμένα πρόσφατες φωτογραφίεςΣτέφανος Σταμέλλος

Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
7 Οκτ 2012

ΝΕΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Αποανάπτυξη

ΝΕΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Μέλος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Νέων Πρασίνων
Email: neoi.prasinoi@ gmail.com web: http://neoiprasinoi.blogspot.com

3ο Διεθνές Συνέδριο για την Αποανάπτυξη

Στις 19-23 Σεπτεμβρίου. πραγματοποιήθηκε το 3ο διεθνές συνέδριο για την από-ανάπτυξη στην Βενετία και οι Νέοι Πράσινοι ήταν εκεί. Είχαν προηγηθεί αυτά της Βαρκελώνης, το 2010 και το πρώτο, αυτό του Παρισιού τον Απρίλη 2010 που είχε καταλήξει στην διακήρυξη της από-ανάπτυξης .

Το συνέδριο έδωσε έμφαση σε συζητήσεις με ευρεία συμμετοχικότητα σε μια προσπάθεια να “παντρέψει” αρμονικά και ισορροπημένα την επιστημονική σκέψη και έρευνα, την πολιτική, κοινωνική και κινηματική στράτευση, την καλλιτεχνική έκφραση και την παρουσίαση καλών πρακτικών.

Σε διάστημα πέντε ημερών οι περίπου 900 σύνεδροι συμμετείχαν σε 61 εργαστήρια, παρουσιάσεις , 11 ολομελειακές συζητήσεις, προβολές ντοκυμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, ενώ είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μια μόνιμη υπαίθρια έκθεση για «ένα άλλο μέλλον»(altrofuturo) με προϊόντα δίκαιου εμπορίου και πληροφοριακό υλικό από κοινωνικά κινήματα και ΜΚΟ.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σε αυτό το συνέδριο ήταν:

- τα κοινά/συλλογικά αγαθά: η μετάβαση σε μία βιώσιμη και δίκαια μορφή ιδιοκτησίας, διαχείρισης, προστασίας, κοινής χρήσης και απόλαυσης των αγαθών και των πόρων.

- η απασχόληση: η μετάβαση σε δίκαια και δημιουργικά μοντέλα παραγωγής, εργασίας , περίθαλψης, κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας, πέρα από την λογική της ανασφάλειας και της κρίσης του συστήματος πρόνοιας

- η δημοκρατία: αποανάπτυξη και μετάβαση του δημοκρατικού συντάγματος σε ένα μοντέλο πιο συμμετοχικό, αποκεντρωμένο, οικολογικό και διαγενεακά δίκαιο.

- η αλλαγή του διατροφικού μοντέλου, τοπικά διατροφικά συστήματα, αεικαλλιέργειες, γεωργική ανεξαρτησία των χωρών του τρίτου κόσμου.

Η από-ανάπτυξη παραμένει σχετικά άγνωστος όρος στην Ελληνική κοινωνία και στον κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό λόγο και συχνά συγχέεται λανθασμένα με την ύφεση που ζούμε. Έχει όμως κερδίσει το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων όπως αποδεικνύουν οι αυξανόμενες σχετικές εκδόσεις, άρθρα και η ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή που είχε η ομιλία ενός από τους πατεράδες της Από-αποανάπτυξης- του Serge Latouche στην Ελλάδα πριν ενάμιση χρόνο. Ενδεικτικό αυτής της ‘ανάπτυξης’ του κινήματος της από-ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι και η ισχυρή παρουσία των Ελλήνων- ξεπέρασαν τους 20 εξ άλλου πολυμελής ήταν και η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και Νέων Πράσινων.

Λίγα λόγια για την αποανάπτυξη : παιδί της κριτικής στη μαζική κοινωνία και στον βιομηχανοποιημένο καπιταλισμό των πρώτων θεωρητικών της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας (Georgescu-Roegen, Gorz, Illich, Morin, Boukchin, Καστοριάδης) που είδαν νωρίς τα όρια της ανάπτυξης μια κοινωνίας που μετρά την ευημερία με αριθμούς, τόνους παραγωγής και δείκτες του ΑΕΠ και του χρηματιστηρίου, μιλάει για μια μετάβαση σε μια κοινωνία μία κοινωνία περισσότερο βιώσιμη, ανθρώπινη , δίκαιη και οικολογική με στόχο την ευημερία, την καλύτερη ποιότητα ζωής, το ευ-ζήν, τα οποία δεν είναι μετρήσιμα σε ΑΕΠ.

Ο όρος έρχεται να αντιπαρατεθεί στην καταστροφή ανθρώπινων και φυσικών πόρων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση που προκαλείται στο όνομα της ανάπτυξης και που μας οδηγεί σε μια συνεχή ύφεση. Παράλληλα έρχεται να υπενθυμίσει τις αντιφάσεις και στους περιορισμούς που βασίζεται η βιώσιμη, αειφόρος, πράσινη ανάπτυξη.

Η από-ανάπτυξη αναζητά μια κοινωνία όπου το χρήμα δεν είναι το πρωτεύον. Μία κοινωνία με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς. Μπορεί κάποιος να το καταλάβει από το σύμβολό της εξάλλου, που είναι το σαλιγκάρι.. και το μότο της «Πάμε μακριά γιατί πάμε αργά!»

Τα βασικά της αιτήματα είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τοπική παραγωγή με έμφαση στην αποχημικοποίηση των καλλιεργειών, η επανατοπικοποίηση-αποκέντρωση, η συμμετοχική δημοκρατία, μια εργασία διαφορετικού τύπου, λιγότερο άκαμπτη και με λιγότερες ώρες εργασίας, και περισσότερο χρόνο για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το κίνημα της από-ανάπτυξης επιδιώκει την διάδοση δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην πρακτική υλοποίηση των στόχων που βάζει, τοπικά εναλλακτικά νομίσματα, το αλληλέγγυο και ηθικό εμπόριο, οι αστικοί λαχανόκηποι, οι εργασιακές κολλεκτίβες, οι συνελεύσεις γειτονιών, τα κοινωνικά ιατρεία-φροντιστήρια, τα χαριστικά παζάρια κα. Δραστηριότητες που γίνονται όλο και πιο συχνές στην Ελλάδα και που θα παρουσιαστούν στο πρώτο φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας που θα γίνει στο πνευματικό κέντρο Ελληνικού στις 19-20-21 Οκτωβρίου στα πλαίσια του οποίου θα γίνει και συνάντηση/εργαστήριο για την Από-ανάπτυξη.

Τα επόμενα βήματα είναι δικά μας και ακόμη μπροστά μας για να κάνουμε τις ευτοπίες μας πραγματικότητα και να συνεργαστούμε για έναν άλλο κόσμο. Από εμάς εξαρτάται..

Νέοι Πράσινοι

2 Οκτ 2012

Πραγματικότητα η προαναγγελλόμενη συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης Οίτης με αυτόν του Παρνασσού Στην Αμφίκλεια η έδρα του νέου Φορέα

Δημοσιεύτηκε "προς διαβούλευση" το τελικό σχέδιο νόμου για την «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», που αφορά και στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.

Στο άρθρο 10 και στην στ΄ παράγραφο1 προβλέπεται η συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και η σύσταση ενός νέου ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας».
Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση έρχεται μετά από τις επιταγές της τρόικας για νέες περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου, κάτι που είναι όμως εντελώς παράλογο, αφού οι Φορείς Διαχείρισης δεν επιβαρύνουν με δαπάνες λειτουργίας τον εθνικό προϋπολογισμό. Για την ακρίβεια,

· οι Φ.Δ.Π.Π. από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα λειτούργησαν χρηματοδοτούμενοι αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» (Ε.Π.ΠΕΡ.) – Γ΄ΚΠΣ 2006-2009 και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) - Ε.Σ.Π.Α. 2010-2015, μέσω των οποίων υποστηρίχθηκαν τόσο τα λειτουργικά και ανελαστικά έξοδά τους όσο και οι διαχειριστικές τους δράσεις. Η συμβολή των Φ.Δ.Π.Π. στην αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων και στη δημιουργία συνθηκών τοπικής κυρίως ανάπτυξης μέσα από την χρηματοδότησή τους από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. είναι προφανής και εξαιρετικά σημαντική με συνεπακόλουθα μεγάλα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι δαπάνες για όλο το προσωπικό που απασχολείται σήμερα σε όλους του Φ.Δ.Π.Π. καλύπτονται αποκλειστικά από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. για την υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεών τους χωρίς να επιβαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

· τα Διοικητικά Συμβούλια καθώς και οι Πρόεδροι των Φ.Δ.Π.Π. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Επιπλέον, οι Φ.Δ.Π.Π. έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης πλήθους προκηρύξεων και συμβάσεων, μεταξύ των οποίων και τις προκηρύξεις διεθνών διαγωνισμών για την Επιστημονική Παρακολούθηση ειδών χλωρίδας, πανίδας και τύπων οικοτόπων, προκειμένου η Ελλάδα να καταθέσει έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της Οδηγίας 92/43 εντός του 2013, κάτι που αποτελεί εθνική υποχρέωση ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας. Πρόσφατες προκηρύξεις έχει ανακοινώσει και ο ΦΔ της Οίτης, η τύχη των οποίων δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Η πρόχειρη συγχώνευση των ΦΔ, λοιπόν, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για την περιφερειακή ανάπτυξη. Η τροποποίηση δε των τεχνικών όρων υλοποίησης (π.χ. αλλαγή δικαιούχου) των συγκεκριμένων προγραμμάτων, εγκυμονεί καθυστερήσεις και ενδεχομένως πρόστιμα από την αθέτηση των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Για αυτούς και μια σειρά ακόμα λόγους, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε προσφύγει στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω του ευρωβουλευτή μας Νίκου Χρυσόγελου, ο οποίος έχει καταθέσει σχετική ερώτηση2, ενώ αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη3, ο οποίος μεταξύ άλλων συμφώνησε ότι δεν προκύπτει αξιόλογο δημοσιονομικό όφελος από τη συγχώνευση, αφού η κύρια χρηματοδότηση των ΦΔ προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα επιμέρους τοπικά γραφεία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Εύλογα, λοιπόν, οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας διατυπώνουμε τις παρακάτω απορίες και ζητούμε απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς:

- ποιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από τη συγχώνευση των δύο ΦΔ της περιοχής μας;

- τι θα γίνει με τις προκηρύξεις και τις συμβάσεις έργου που «τρέχουν»;

- ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων στους ΦΔ, τόσο λόγω των νέων συνθηκών όσο και της μεταφοράς της έδρας εργασίας τους;

- πώς θα επιτευχθεί η πραγμάτωση των επιστημονικών στόχων των φορέων, που ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες και ειδικά αυτών της Οίτης που μέχρι και σήμερα αγωνίζεται για μια σειρά ενεργειών που θα διευκόλυναν το έργο του για την προστασία της περιοχής (οριοθέτηση του καθεστώτος προστασίας της Οίτης, επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της, κ.ά.);

- μήπως αυτή η απόφαση έρχεται να πλήξει κι άλλο το φυσικό περιβάλλον της Οίτης, το οποίο είναι έκθετο στα μεγάλα σχέδια για βιομηχανική και μεταλλευτική εκμετάλλευση του βουνού και δεν είναι καθόλου τυχαία η χρόνια κωλυσιεργία της πολιτείας στην έκδοση εργαλείων προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξής του;

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι θέση και πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, και όχι μόνο, είναι η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Οικοσυστημάτων της Οίτης, του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου, για να συμπεριλάβει και την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, θέση που θα έπρεπε να υποστηριχθεί και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η προχειρότητα με την οποία επιχειρείται η ανώφελη επιστημονικά και δημοσιονομικά συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης της περιοχής μας μας προϊδεάζει για τη δρομολόγηση πολύ χειρότερων επιλογών της κυβέρνησης, που σχεδιάζει για τον τόπο και το μέλλον μας χωρίς εμάς.

Πληροφορίες: Βασιλική Νάκου, 6983903061

Παράρτημα:

1στ) Το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού», και το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης», που ιδρύθηκαν με την παράγραφο 10 του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 (207 Α`) η οποία προστέθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3044/2002 (197 Α΄) συγχωνεύονται και συνιστούν νέο ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας». Στο νέο φορέα περιέρχεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, της περιουσίας (ενεργητικό – παθητικό,) των θέσεων και του προσωπικού των φορέων που συγχωνεύονται με την παράγραφο αυτή, και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, στα οποία ο φορέας που συνίσταται υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχός τους. Ο φορέας που συνιστάται έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2742/1999 ως ισχύει και του ν. 1650/1986. Η έδρα του φορέα διαχείρισης είναι η Αμφίκλεια.

2ερώτηση Ν. Χρυσόγελου στο ΕΚ: http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1173:our-natural-wealth-deserves-better&Itemid=75&lang=el

3ανακοίνωση για συνάντηση με Αντ. Μανιτάκη: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=3565:2012-08-07-08-14-09&catid=1:press-releases